Bezárhatnak a bölcsődék április 20-án, miután az itt dolgozók is csatlakoznának a pedagógusok országos munkabeszüntetéséhez. Most megy az egyeztetés, mert minden egyes intézmény maga dönti el, ezen a napon hány órára, vagy akár egész napra zár-e be. Náluk ugyanis nincs olyan, hogy „csak” a felügyeletet biztosítják – írja a HVG.

 

Sztrájkolnak a szociális dolgozók is április 20-án, amikorra a pedagógusok is országos munkabeszüntetést hirdettek. Ez a szociális ágazatnak nevezett terület meglehetősen összetett, beletartozik többek közt a gyermekjóléti alapellátás, az idősellátás, de például a hajléktalan- vagy a fogyatékosellátás is. „92 ezer ember dolgozik az ágazatban. A felhívást megtettük, ezután fog eldőlni, közülük hányan csatlakoznak a sztrájkhoz” – mondta a hvg.hu-nak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke.

Mindezt helyben, a tényleges munkahelyen kell előkészíteni, felmérik a dolgozói sztrájkhajlandóságot, a munkavállalóknak el kell dönteniük, vállalják-e a módosított sztrájkköveteléseket, illetve ha igen, akkor értesíteniük kell a munkáltatót és megalakítani a helyi sztrájkbizottságot. Utóbbi fogja eldönteni, hogy az adott intézményben április 20-án pontosan milyen időtartamban és mikor zajlana a munkabeszüntetés.

„A nap közös, igazodva a pedagógusokhoz. De ezen belül, pont az ágazathoz tartozók széles vertikuma miatt kell helyben meghatározni, hogy a nyitvatartási időn belül meddig lesz majd sztrájk. Hiszen egy 0-24 órás bennlakásos intézményben ez más, mint a reggel 6-tól 18 óráig nyitva tartó bölcsödében” – magyarázta Szűcs Viktória. „Bizonyára lesz majd, ahol 2 vagy 4 órás lesz a beszüntetés, míg máshol egész napos. Kivételt jelentenek a gyermekvédelmi intézmények, ahol a gyerekekre való tekintettel nem vesznek részt a megmozdulásban. De a bölcsődékben, családsegítő, illetve gyerekjóléti központokban, vagy az idősek otthonában dolgozók csatlakozhatnak” – tette hozzá.

A bölcsődéknél ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sztrájk ideje alatt egyáltalán nem lesznek nyitva, mert az esetükben egy korábbi jogerős bírósági végzés alapján nem létezik elégséges szolgáltatási kötelezettség. „A 0-3 éves korosztály annyira érzékeny, hogy ilyen nem létezik, leegyszerűsítve, őket nem lehet félig tisztába tenni, megetetni vagy vigyázni rájuk. Az iskolásoknál megoldható, hogy ’csak’ vigyáznak rájuk egy szobában, de a bölcsődéseknél ez nem működik” – mondta a szakszervezeti vezető.

Másrészt ez a bírósági végzés arra is rámutatott, hogy a korosztálynak mindössze 14 százaléka fér hozzá a bölcsődei szolgáltatáshoz, vagyis messze nem mindenkit érint, és más speciális alkalmakkor is megoldható a gyerekek elhelyezése.

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság az elmúlt napokban döntött a sztrájkkövetelések módosításáról, és bocsátotta ki a sztrájkfelhívást április 20-ára. Az erről szóló levelet szerdán átadták az Emberi Erőforrások Minisztériumának – olvasható a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének honlapján. Rendszeres érdekegyeztetést és béremelést követelnek, illetve azt, hogy a pedagógus életpálya középfokú bértáblája vonatkozzon a középfokú végzettségű bölcsődei nevelőkre is – erről itt olvashat tovább.

Forrás: HVG