Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a sztrájkra készülő minden iskolában meg kellene oldani a gyerekfelügyeletet, ez lenne az érdeke a diákoknak és a szülőknek is.

Rétvári Bence szerda reggel az M1 aktuális csatornán a pedagógus-demonstrációval kapcsolatban azt mondta, eddig - a köznevelési kerekasztal munkájával párhuzamosan a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 25 pontos követeléséről is tárgyaltak, de az érdekképviselet bejelentette a sztrájkot, innentől pedig az elégséges szolgáltatásról folyik a vita.

Rétvári Bence hozzáfűzte, nem tudni, hogy az eddigi eredményeket elértnek tekintik-e, vagy sem. Szerinte sztrájkolni mindenkinek van joga, de senkinek nincs joga a gyerekek életét ellehetetleníteni, ezért kell a felügyeletet és étkeztetést minden iskolában megoldani.

Az államtitkár jelezte, hogy egy 2013-as megállapodásban a PSZ lemondott a munkabeszüntetés jogáról bizonyos változtatásokért cserébe.
Rétvári Bence elmondta: a pedagógusok béremelése miatt 238 milliárd forint plusz jutott az ágazatnak, emellett uniós forrásokból több mint százmilliárdot fordították beruházásokra, így összességében a bruttó hazai termék (GDP) bruttó 6,14 százalékát fordítják oktatásra. Megjegyezte: a legfejlettebb államokat tömörítő OECD legalább 6 százalékot tart szükségesnek.

Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a pedagógusok sztrájkbizottságának azon követelésre reagálva, hogy a pedagógus munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát heti 22 órában határozzák meg, elmondta: a kormányzat álláspontja szerint nem indokolt változtatás. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy alig van pár ország, ahol kevesebb tanítási órája van egy tanárnak egy évben mint Magyarországon.

Ez a követelés „egy burkolt fizetésemelést is rejthet magában”, hiszen, ha csökken az óraszám, de a tanárok ugyanannyi órát tartanak, akkor a már eddig megtartott órakért túlórapénz jár - tette hozzá.

Rétvári Bence kijelentette: a kormány tartja magát a pedagógusokkal kötött korábbi megállapodáshoz és idén szeptemberben 3,5 százalékos béremelés lesz. A béremelés jövő szeptemberben folytatódik. Ezen túlmenően további bérigényt nem tudunk teljesíteni - mondta.