A 950 intézményt és több mint 35 ezer magánszemélyt tömörítő oktatási civil szervezet továbbra is várja, hogy a kormány leüljön tárgyalni a Civil Közoktatási Platformmal a 12 pontos követeléslista megvalósításáról. A március 30-i polgári engedetlenségi mozgalomhoz hasonlóan április 15-re szervezték következő munkabeszüntetéssel egybekötött tiltakozásukat – írja az eduline.hu.

A Civil Közoktatási Platform - melynek tagja a Tanítanék Mozgalom - rendszeres egyeztetésben áll a szakszervezetekkel, akik közül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is április 15-re szervezett két órás figyelmeztető sztrájkot.

A PDSZ elnöke, Mendrey László korábban kiemelte, hogy így megteremtenék a teljesen jogszerű tiltakozás kereteit, ugyanis a polgári engedetlenségnek lehetnek jogkövetkezményei. A szakszervezet tegnap kihirdette, hogyan tervezik megvalósítani a sztrájkot, egyben biztosítva minden gyerek felügyeletét.

A Tanítanék végül teljes szélességben - ahogy ez sejthető volt - belállt a PDSZ tiltakozás mögé, így a Tanítanék pedagógusai is szó szerint sztrájkolni fognak. Ennek következtében a tanárok az iskola épületén belül, a támogató civilek az iskola épületén kívül gyakorolhatják jogaikat.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy ez a nap, a jelenlegi helyzetben már nem csak a pedagógus társadalomról és az oktatásban érintett többi szereplőről szól. Szolidárisak vagyunk az egészségügyi, illetve a szociális és kulturális szférában dolgozókkal, és minden más, nehéz helyzetben lévő társadalmi csoporttal is. Emellett több ágazati és ágazaton kívüli szakszervezet és civil szervezet is mozgalmunk mellé állt. Szeretnénk a társadalom széles rétegeit megszólítani, és közös szolidaritási megmozdulásra hívni ezen a napon, április 15-én - írják közleményükben.

Forrás: eduline.hu