Nem tudja elfogadni a Pedagógusok Sztrájkbizottsága által április 20-ra meghirdetett országos munkabeszüntetés alatt ajánlott elégséges szolgáltatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ezt Balog Zoltán miniszter, illetve Palkovics László oktatási államtitkár közölte levélben.

Míg a sztrájkbizottság járásonként egy intézményben oldaná meg a munkabeszüntetés idejére a gyermekek felügyeletét, az Emmi minden köznevelési intézményben szükségesnek tartja ezt. A tárca azt is javasolta, a még elégséges szolgáltatás részleteiről való egyeztetést hétfőn folytassák.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mint a sztrájkbizottság tagja, pénteken úgy reagált: a még elégséges szolgáltatások meghatározásánál az eddigi munkabeszüntetési ügyekben meghozott fővárosi törvényszéki végzésekből indultak ki. A PSZ szerint a sztrájk joga nem üresíthető ki úgy, hogy a még elégséges szolgáltatás követelménye címén teljesíteni kell a majdnem teljes szolgáltatást. A szakszervezet ugyanakkor jelezte: elfogadta a kormány hétfői tárgyalási javaslatát.

A vadsztrájk elkerülése

Ha hétfőn sikertelennek bizonyul a tárgyalás, akkor kedden tud a sztrájkbizottság először a bírósághoz fordulni. Erről Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője beszélt a Magyar Nemzet megkeresésére. Ez után a bíróságnak öt munkanapja van arra, hogy megállapítsa az elégséges szolgáltatások mértékét. A bírósági végzés után még szintén öt munkanap áll a felek rendelkezésére, hogy fellebbezzenek. Ha ez megtörténik, előállhat akár az a helyzet, hogy a szakszervezeteknek újra kell gondolniuk a sztrájk időpontját.

– Ha a kormány meg akarja akadályozni a jogszerű munkabeszüntetést, ennek ódiuma rá hullik vissza – tette hozzá Szüdi János, aki szerint a kormányzatnak is érdeke a vadsztrájk elkerülése.

Mint ismeretes, nemcsak a Pedagógusok Sztrájkbizottsága tervez munkabeszüntetést, hanem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. A szervezet április 15-re hirdetett kétórás figyelmeztetősztrájkot, ugyanarra a napra, amikor a civil Tanítanék Mozgalom újabb polgári engedetlenséget szervez, ha nem tárgyal velük a kormány.

A PDSZ már a bírósághoz fordult az elégséges szolgáltatások megállapításáért, de a kormány – ha fellebbez – az ő megmozdulásukat is késleltetheti.

Forrás: mno.hu