A szerdai megmozdulás után újabb tanári és diákakciók jöhetnek, az államtitkár ugyanis világossá tette, hogy nem fognak külön tárgyalni a civil közoktatási platformmal. Palkovics László nem érti, hogy a civilek miért nem ülnek le a kormány által szervezett kerekasztalhoz, a civilek viszont nem húznák az időt Fekete Györggyel és Parragh Lászlóval. Szerda reggel több mint kétszáz intézményben voltak megmozdulások – írja az Origo

„Az a szerencséje ennek a kormánynak, hogy az ellenük demonstrálók nem olyan bunkók, mint amilyenek az ő támogatóik voltak, amikor még ellenzékben voltak” – mondta egy hölgy szerda reggel a Teleki Blanka Gimnázium előtt az Ajtósi Dürer soron. Békés volt a hangulat a Munkácsy Mihály utcában a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt és az Ajtósi Dürer soron a Teleki Blanka Gimnáziumnál is. 

Nem engednek a 12-ből

A Kölcsey előtt fél 8 körül jelent meg az első néhány lelkesebb tanár. A pedagógusok 12 pontját tartalmazó plakátokat ragasztottak fel a kerítésre. 

„Leomlott rólunk az elmúlt évek fásultsága és keserűsége” – mondta az egyik tanárnő. Szerinte az egész tanári kar lelkes és optimista. A 12 pontban nem ismerünk kompromisszumot”  – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy nem akarnak visszatérni semelyik korábbi oktatási rendszerhez.

Csak beszélgettek

Nyolc körül már két-háromszázan voltak az épület előtt, negyed 9-kor pedig már legalább ötszázan. A tanárok közül szinte senki sem érkezett üres kézzel: volt, aki pogácsát hozott, volt, aki üdítőt, mások zászlókat, kockás inget vagy zenét. 

A tanárok és szülők mellett sok olyan ember is eljött, akinek semmi köze az iskolához, csak szimpatizál az üggyel. 

Nem akarunk mást, csak beszélgetni egy jót, ha már lett egy szabad óránk” – mondta a plakátokat ragasztgató tanárnő, és így is lett. A diákok az érettségiről beszélgettek, a felnőttek pedig könyvekről, receptekről, tévéműsorokról. A politikával nem nagyon foglalkoztak. 

Pukli, a rocksztár

Nem úgy, mint a Városliget túloldalán, a Teleki Blanka Gimnázium előtt. Itt az álldogálók között inkább Orbán Viktor budai Várba költözése, a Várkertbazár sokszori átadása, a titkosítások és az egészségügy volt a téma, de csak a felnőttek között. 

A diákok itt is leginkább az érettségiről és a tananyagról beszélgettek.  A Teleki előtt inkább a diákok javára dőlt a diák-felnőtt arány, de összességében is sokkal több volt az ember, mint a Kölcsey előtt. 

Amikor Pukli megszólalt, úgy ünnepelték, mint egy rocksztárt. Sokat elmond a rendezvény hangulatáról, hogy a Teleki igazgatója annak ellenére is megkért mindenkit, hogy legyenek békések, hogy erre semmi szükség nem volt. A rendezvény végén még a forgalmat elterelő rendőröket is megtapsoltatta a tömeggel. 

Sikeresnek tartják a megmozdulást

„Az elkeseredettség ma humorral és felszabadultsággal párosult” – értékelte a szerda reggeli tiltakozást Puskás Aurél, a civil közoktatási platform szóvivője. Szerint országszerte több mint kétszáz intézményben szerveztek valamilyen nagyobb megmozdulást,  de emellett sok iskolában lehettek kisebb akciók is. 

Puskás Aurél úgy látja, hogy sikeres volt a szerda reggelre meghirdetett akció. Ezt jól mutatja szerinte, hogy azon a két budapesti helyszínen, ahol járt, a diákok és tanárok mellett az idősebb korosztály is szép számban megjelent. 

Nem kell félniük

A közoktatási államtitkárnak már kevésbé tetszettek a reggeli megmozdulások. Palkovics László nem tartja helyesnek az „ilyen típusú akciókat”, és továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megoldására. 

Palkovics szerint azonban a délelőtti akcióban részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk. 

„A kerekasztalon már egy sor eredményt elértünk, például a pedagógusminősítési rendszerben és a nyugdíj előtt álló tanárok ügyében, emellett folytatódik a pedagógusbér-emelés és az állami fenntartó szervezetének átalakítása is” – mondta az államtitkár. 

Nem fognak külön tárgyalni 

A civil közoktatási platform azonban kedden kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal. 

Palkovics ennek kapcsán azt mondta, hogy az alternatív kerekasztalt meghívták a köznevelési kerekasztal ülésére, és nem érti, hogy miért nem akarnak azon részt venni. Az államtitkár azt is világossá tette, hogy nem szeretnének külön tárgyalásokba bocsátkozni a szervezettel. 

Fidesz: Politikai akció volt

A Fidesz közleményében azt írta a reggeli megmozdulásokról, hogy politikai célú akció volt, amely nem szolgálja sem a gyermekek, sem a pedagógusok érdekét. Azt is hozzátették, hogy a kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógus-béremelést hajtotta végre, a köznevelési kerekasztalon pedig érdemi párbeszédet és eredményes munkát folytat a pedagógusokkal. 

Az MSZP is reagált a reggeli eseményekre: ők egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben a szakszervezetek polgári engedetlenséggel is szolidárisak lehessenek,  illetve azt szervezetten támogathassák. 

A szocialisták indoklása szerint erre azért lenne szükség, mert a Fidesz  törvényei szinte lehetetlenné teszik a jogszerű sztrájkot Magyarországon. 

Újabb megmozdulások jöhetnek 

„Mi tárgyalni szeretnénk, de nem a kormány által így-úgy összeállított kerekasztalnál” – mondta Puskás Aurél. Szerinte ők a 12 pontról sajtónyilvános ülésen szeretnének tárgyalni a kormánnyal.  Puskás szerint a közoktatási kerekasztal a kormány játszótere, ide pedig nem akarnak bekéredzkedni. 

„Az idő fogy. Április elsején például elindul a tankönyvrendelés, pedig ezzel kapcsolatban is van követelésünk. Nem akarjuk húzni az időt Fekete Györggyel és Parragh Lászlóval”  – fogalmazott a szóvivő. 

A civil közoktatási platform eredetileg két hetet adott a kormánynak, hogy jelezze, hajlandóak-e a kétoldalú tárgyalásokra. Az államtitkár szerdai nyilatkozata alapján azonban úgy tűnik, hogy erre nem fog sor kerülni. 

Erre az esetre pedig a civil közoktatási platform újabb, a maihoz hasonló figyelemfelkeltő akciókat ígért. Puskás Aurél azonban egyelőre nem akarta elárulni, hogy pontosan mire lehet majd számítani. 

Forrás: Origo