Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló iskolája előtt ma reggel kockás volt a tér. Már fél nyolc előtt bekockázták zsírkrétával kockásinges diákok, akik kockásmintás szórólapot osztogattak az érkezőknek: „Csatlakozz a Tanítanék mozgalom mára meghirdetett tiltakozásához!” Első kocka: „Fess be egy kockát az iskola előtti járdán, ha neked is eleged van a közoktatás mostani helyzetéből!” Második kocka: „Szeretnél része lenni egy újabb kockás inges fotónak? Szívesen megtudnál többet a mai tiltakozás okáról? Gyere te is nagyszünetben az udvarra.” – olvasható a Népszabadságban.

A diákok a kerítésre celluxszal felragasztott papírlapokról értesült arról, hogy a nagykorúak polgári engedetlenségének az az oka, hogy a jogsértő törvények a törvényes sztrájkot lehetetlenné teszik; hogy a polgári engedetlenség a büntetőjogú felelősségükkel tisztában lévő nagykorúak műfaja, viszont arra szolgál a tanítás előtti kockázó akció (meg nyilván a nagyszünet), hogy a diákok is kifejezhessék véleményüket.

Az iskola előtt a csúcsponton körülbelül háromszáz szülő, szimpatizáns, öreg- és kevésbé öreg diák gyűlt össze. A demonstrálók az úttestre szorultak, egy rendőrautó lezárta a Cházár András utcát a Thököly út felől. Voltak vonuló népek, akik körbejárták a zuglói gimnáziumokat. A demonstrálók feje felett kis kamerás drónt röptetett egy ifjú a kerítés tetejéről.

Az első emeleti ablakba kitett hangszóróból forradalmi klasszikus zene szólt, majd Debreczeni Csaba színész apró kommentárokkal színezve fölolvasta a Civil Közoktatás Platform 12 pontját. A demonstráció záró képeként élőlánccal kellett volna körbevenni az iskolát. A lánc átvezette a tudósítót olyan rejtett helyeken, hol diákévei alatt sohasem járt, szép hosszú is volt, de azért akkora mégse, hogy az a böhöm nagy iskolát átérje.

Forrás: Népszabadság