Reggel nyolc órától kilencig több tucat iskolában leáll az oktatás, a tanárok polgári engedetlenséggel tiltakoznak az oktatási rendszer ellen. Pukli István bejelentette, hogy tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt, és ha nem hajlandó leülni velük, újabb akciók lesznek. Van, ahol fát ültetnek, szemetet szednek, máshol élőláncot alkotnak az iskola körül – írja az Index.

Egy órán keresztül felfüggesztik a tanítást az ország számos iskolájában a tanárok reggel 8 és 9 óra között, hogy így tiltakozzanak a jelenlegi oktatási rendszer ellen.  A tiltakozó akció konkrét formája változó: van, ahol arra készülnek, hogy kimennek az iskola elé szemetet szedni, máshol fát ültetnének vagy egyszerűen csak élőláncot alkotva körbeölelnék az épületet. 

A zuglói Teleki Blanka Gimnázium előtt, amelynek vezetője az egyik kezdeményező, Pukli István, több százan gyűltek össze, de diákok alig vannak - jelentette tudósítónk. Pukli azt mondta, hogy ők kérték meg a diákokat, hogy ne jöjjenek az iskola elé, mert „minden híreszteléssel ellentétben” nem akarják belerángatni őket az akcióba. A most elmaradó első órákat is átszervezték. A telekinél tüntető pár tucat diák teljesen önszántából érkezett.

Pukli szerint országosan 250 iskola csatlakozott az akcióhoz, de szerinte sokan tartanak a következményektől, ezért maradnak ki. Pukli 8 óra után felolvasta a 12 pontos követelésüket, majd arra kérte, hogy a résztvevők alkossanak élőláncot, és vegyék körbe az iskolát. Ez máshol is megtörténik.

Pukli azt is bejelentette, hogy a Civil Közoktatási Platform tárgyalóasztalhoz hívja a kormányt.

Két hetet kapnak a tárgyalások megkezdésére, különben további akciókra lehet számítani!

Pukliék tehát kétoldalú tárgyalást akarnak, a Köznevelési Kerekasztal azért nem felel meg nekik, hiszen abban számos más szervezet is részt vesz.

Néhány iskolából már kaptunk helyzetjelentést:

  • 8-ra bejött a matek tanár, hogy ő bizony engedetlen, és nem tanít. És ki is ment a teremből azzal, hogy bármit csinálhatunk csak maradjunk csendben, de lehetőleg gondolkodjunk el ezen, hogy miért sztrájkolnak, és hogy mi a baj a mai Magyarországgal és oktatási rendszerével. (Kaposvári Gimnázium, 10. évfolyamos tanuló)
  • 6 osztály elindult szemetet szedni. Néhány szülő elindult velük. Mi kb 20-an a suli előtt vagyunk. A falon a 12 pont és egy papír a javaslatoknak. (IV. kerület, Homoktövis utcai Általános Iskola)
  • Érden a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 50 fő és egy rendőrautó van.

De sok iskola semmilyen szinten nem csatlakozott a tiltakozáshoz. Orosházáról például azt írta egy olvasónk, hogy az ott található egyik nagy iskola, a Tisza Kálmán Szakképző Iskola (1000 tanuló, 80 tanár) egyáltalán nem mozdult meg, „amiben az érdektelenség és az egzisztenciaféltés egymást erősítve játszhatott közre”.

A csatlakozó iskolákat itt gyűjtik egy folyamatosan frissülő térképen.  Várhatóan a tanárokon kívül szülők, diákok, szimpatizánsok is az iskolák elé vonulnak majd, a Facebookon 3 ezernél többen ígérték, hogy ott lesznek az eseményen.

Budapesten a Lánchídnál az Alagút tetejére már ki is tűzött egy sztrájk feliratot a Magyar Szolidaritási Mozgalom.

Nem sztrájkról, hanem polgári engedetlenségről van szó (a tanártüntetés jogi hátteréről itt írtunk részletesen). Vagyis a tanárok törvényt sértenek elvi okokból, és ennek a következménye figyelmeztetés, jutalomból való kizárás vagy szélsőséges esetben elbocsátás is lehet.

Eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a engedetlenségi akcióban, mondta szerda reggel a TV2 reggeli műsorában Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Palkovics László oktatási államtitkár is korábban azt mondta, hogy nem kell félnie senkinek, a következmény maximum annyi lesz, hogy be kell pótolni az elmaradt órát. De erről a tankerületi vezetők döntenek.  

Az egyórás munkabeszüntetést március 15-én jelentette be Pukli István, a zuglói Teleki Blanka gimnázium vezetője.  A tantestületeket arra kérték, hogy március 30-án reggel nyolc és kilenc óra között menjenek ki az iskolák elé, így követelve változást az iskolákban. 

Forrás: Index