Az Eötvös Károly Intézet álláspontja a tanárok március 30-ra tervezett tiltakozó akciójáról és a pedagógusok sztrájkjogáról.

„Az Eötvös Károly Intézet jogi elemzést készített a március 30-ra bejelentett egyórás „tanársztrájk” alkotmányos körülményeiről.

A részt vevő pedagógusok célja a kormány oktatáspolitikájának bírálata. Ezt az akciót nem a sztrájkra vonatkozó szabályok alapján kell megítélni, hanem, elemzésünk szerint, a résztvevők cselekedetének jogi mérlegelése során a véleménynyilvánítás szabadsága és a polgári engedetlenség szempontjait együtt kell figyelembe venni.

A tanárok, noha az akció során alkotmányos alapjogukat gyakorolják, ez, miközben jogi helyzetükre jelentős hatással van, nem mentesíti őket a munkavégzés megtagadásának munkajogi következményei alól. Ezzel az akcióban részt vevő pedagógusok is tisztában vannak. Az Eötvös Károly Intézet álláspontja szerint azonban a munkajogi szankció, tekintettel a véleményszabadság alkotmányos védelmére, semmiképpen nem lehet terhesebb annál, mintha a résztvevők más, politikailag semleges okból mulasztották volna el a tanóra megtartását; ellenkező esetben a munkáltató megsértené az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét.

Az elemzés kitér a szülők és a gyerekek véleményszabadságának gyakorolhatóságának problémájára, megállapítva, hogy, miközben a szülőknek és a diákoknak joguk van a tiltakozó tanárok iránti szolidaritásukat kifejezni, a szülőket és, sajátos helyzetük miatt még fokozottabb körültekintéssel a diákokat, sem az akcióban való részvételre, sem az attól való tartózkodásra nem szabad felhívni vagy őket erre késztetni.

Az elemzés második része pedig arról szól, hogy a sztrájkjog a tanároknak a nemzeti együttműködés által ma korlátozottan biztosított jogi keretek között a munkabeszüntetésig elvezető egyeztető eljárások, a még elégséges szolgáltatás biztosítása, a figyelmeztető sztrájk során, valamint a sztrájk miatt el nem végzett munka bepótlása terén, az általános jogi szabályozás és a közoktatással kapcsolatos felsőbírósági döntések alapján meddig terjednek jogaik, és mik az adott helyzetben esetleges teendőik.

Az Eötvös Károly Intézet teljes elemzését az alábbi linkre kattintva olvashatja.

Forrás: Magyar Narancs