- Itt a lehetőség, kedves Orbán Viktor: ideje végre komolyan venni a tanárokat, és a lekezelő félvállról vevés meg elviccelgetés helyett magával a problémával foglalkozni – üzente a miniszterelnöknek Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója.

Pukli István március 15-én a Kossuth téri tüntetésen szólította fel a miniszterelnököt és Áder János köztársasági elnököt: kérjenek bocsánatot azoktól, akiket az elmúlt hat esztendőben megaláztak. A miniszterelnök szerdán lapunknak azt mondta: úgy vette, hogy az egész egy tréfa, számára ugyanis „viccesen hangzott.”

- Az, hogy a miniszterelnök viccesnek tartja a szavaimat, számomra elég komikusnak tűnik, s megerősít abban a véleményemben, hogy a kormánynak továbbra sincs stratégiája az oktatásról, nem tudnak mit válaszolni a tanárok jogos felvetéseire, nincs semmilyen elképzelésük arról, hogy ebben a helyzetben mit kellene tenniük. Ezért ütik el „tréfálkozással”, félvállról vevéssel, lenéző gesztusokkal a tanárok, a szülők és a diákok komoly problémáit. Titokban talán arra számítanak, hogy az egész csak egy rossz álom, és amikor felébrednek, minden ugyanúgy lesz, mint annak előtte.

De a valódi ébredésük fájdalmas lesz – mondta a Népszabadságnak Pukli István. Hozzátette: három feltétele van annak, hogy március 30-án ne kezdjék el az először egy, később több órás tanításbeszüntetést, amely reményeik szerint általános országos sztrájkká terebélyesedik majd:

1. március 23-ig Orbán Viktor és Áder János kérjen bocsánatot azoktól, akiket regnálásuk alatt megaláztak;

2. a hitelét vesztett Balog Zoltán miniszter és Palkovics László államtitkár vonuljon vissza, helyettük pedig értő kezekbe kerüljön az oktatás ügye;

3. Varga Mihály nemzetgazdasági és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kapcsolódjon be az oktatás reformjáról szóló tárgyalásokba, a pénzcsapokat ugyanis ők kezelik, fajsúlyos kérdésekben nekik van valódi döntési jogkörük.

A Tanítanék Mozgalom alapító tagja kérdésünkre megerősítette: a három feltételnek együttesen kell teljesülnie, úgymond „csomagban” vannak a követeléseik, nem érik be részengedményekkel.

Megkérdeztük, mit szól Németh Szilárd, a Fidesz alelnökének szavaihoz, aki a 168 óra online felületén idézett interjú-előzetes szerint leügynöközte őt, a pedagógusok ultimátumát pedig nyílt politikai zsarolásnak, igazi bolsevik diktátumnak nevezte, amelynek hallatán „még Lukács György vagy Szamuely is megnyalná mind a tíz ujját”. Németh szerint „a tüntetésen egymást taposva tolongtak az ellenzéki politikusok meg a Soros Györgyhöz köthető hálózati aktivisták, Pukli pedig úgy viselkedik, mint egy jól képzett ügynök”. A Fidesz alelnöke szerint olyan csata zajlik, amit a kormány fog megnyerni.

- Németh Szilárdnak azt üzenem, hogy nemcsak ügynök vagyok, de kém, áruló és rendőrspicli is. E forgatókönyvből kiindulva pedig az ítéletet már előre megírták – idézte fel Pukli István Bacsó Péter ikonikus filmjét, a Tanút. Szerinte Németh Szilárd most is, mint eddig számos alkalommal csak azt bizonyította be szavaival, hogy gőze nincs az oktatáshoz és a világ egyéb dolgaihoz.

Arra a kérdésünkre, miként reagáltak kollégái a március 15-én elhangzott szavaira, a Teleki igazgatója azt felelte: sok tanár arcán látta a megkönnyebbülést, hogy végre történik valami, valós nyomást lehet gyakorolni a döntéshozókra. Volt, aki kevesellte a tervezett egy órás munkabeszüntetést, nekik Pukli azt üzente, hogy az egy órából először kettő lesz, aztán három, majd sok, s ha mások is melléjük állnak, úgy az egész országra kiterjedő általános sztrájk veheti kezdetét.

- Na, az már „valami” less – fogalmazott. Hozzátette: soha nem látott még annyi mosolygó arcot és fülig érő szájat a tanárok és a diákok részéről, mint amikor a tüntetés másnapján, szerdán bement dolgozni az iskolába. Ez is megerősítette abban, hogy jó úton halad.

Forrás: Népszabadság