Bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt és az államfőt, és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte a keddi oktatási demonstráción Pukli István iskolaigazgató, aki ezek elmaradása esetére egyórás országos pedagógussztrájkot helyezett kilátásba a Kossuth téren elmondott beszédében.

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint az oktatás átalakításáról „valóban tárgyalni képes” kormányzati delegáció felállítására van szükség, valamint arra, hogy a kormányfő és az államfő kérjen bocsánatot „az elmúlt hat évben megalázott emberektől”. Ha ez nem történik meg március 23-án éjfélig, akkor március 30-ára egyórás sztrájkot hirdetnek - mondta a teret megtöltő tüntetők előtt. Hozzátette: erre az egy órára „leáll az élet”, és kimennek majd az iskola épülete elé. Ha nem érnek el eredményt, akkor az egy óra két hét múlva már két óra, aztán három óra lesz, és így tovább - jelezte.

Az iskolaigazgató követeléseikről a sajtó nyilvánosságra előtt tárgyalna, szerinte hozzáértő és humánus emberekre van szükség, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár lejáratta magát, és a billegő, törött lábú kerekasztalt ki kell cserélni megbízható tárgyalóasztalra, és valódi társadalmi párbeszéd valósuljon meg - fűzte hozzá.
Szavai szerint a demonstráción velük volt „lélekben” a társadalom 75 százaléka, a Fidesz-szavazók 67 százaléka, 950 intézmény, 70 támogató szervezet és 35 ezer magánember. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezésére létrejött tüntetésen a szervezők közlése szerint egyébként 50-80 ezren vettek részt.

Pilz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára „nemzeti konzultáció keretében” ismertette 12 pontos követelésüket, köztük az oktatás európai szintű finanszírozását. Elvárásaik között sorolta a diákok terheinek csökkentését, mint mondta, ha a heti munkaidő negyven óra, nekik se kelljen több időt tanulással tölteniük. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell meghatározni - rögzítette, hozzátéve: az ezen felüli kötött munkaidőt el kell törölni.
Törley Katalin, a tüntetés egyik szervezőjeként azt mondta, tanárként a diákok érdekei a legfontosabbak. Azt szeretnék, ha minőségi oktatásban részesülnének a gyermekek, és az óvodától kezdve segítenék képességeik kibontakozását, majd nyitott, befogadó, a társadalmi mobilitást támogató felsőoktatásban vehetnének részt. Mint mondta, ők szóltak, hogy a 2011-ben elfogadott törvény nem működik, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem működik, hogy a tanárok, a diákok és a szülők egyaránt szenvednek. „Nem kaptunk választ, kokikat kaptunk és sallereket, hogy fogjuk be szánkat” - fogalmazott, hozzátéve: elcsendesedtek, de ez a csend nem a megalázkodásé, ez a nép csendje, ami erősebb a kiáltásnál.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy az oktatás feladata a társadalmi különbségek mérséklése, de ma az oktatási rendszer éppen eszköze a társadalmi egyenlőtlenségek növelésének.

Neubauer Sándor a szülők nevében arról beszélt, hogy nem pártszimpátia alapján bírálják az oktatási rendszert. Kijelentette: 2011 óta azt érzi, az időt vissza akarják fordítani, az iskolaigazgatókat béna kacsákká teszik, a gyerekeket „janicsárképzőkben cselekvőképtelen alattvalókká” akarják nevelni.
Sándor Mária ápolónő szerint szabadságharcot vívnak, ahogy 1848-49-ben, és egyre többen vannak, egyre nagyobb a szövetségük.
A Hősök teréről a Kossuth térre vonulók többsége megfogadta a szervezők kérését és kockás ingben, sálban, kendőben, valamint esernyővel jelent meg a demonstráción. A Parlament felé, esernyők alatt vonuló menet elején egy „Tanítanék! Gyermekeink jövője a tét” feliratú transzparenst vittek, amelyen egy kokárda és egy kockás ing is látható volt. Sokaknál táblák voltak, ezeken olyan feliratok voltak olvashatók, mint „Nem ártani”, „Követeljük a Klik azonnali feloszlatását” és „Autonómiát! Óvodától egyetemig”. A tömegben többször skandálták a „Nem hagyjuk!” és az „Orbán, takarodj!” jelszavakat.