Óriási tüntetésre készül március 15-én a közoktatás helyzete ellen tiltakozó Tanítanék mozgalom. Az ATV Szabad szemmel vendége volt Ercse Krisztina, a Szülői Hálózat és a Civil Közoktatási Platform tagja, illetve Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a Tanítanék Mozgalom tagja.

Nem azokkal tárgyal a kormány a köznevelési kerekasztalnál, akik kompetensek lennének az oktatás helyzetének reális felmérésére és a tárgyalás nem is a szektor legégetőbb problémáiról szól a párbeszéd – mondta Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform egyik alapítója az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint nincs garancia arra, hogy a kerekasztalnál mellett felállított munkacsoportok eredményeit bárki bármikor fel fogja használni. Pukli István emlékeztetett rá, hogy ez a kormány szüntette meg az Országos Közoktatáspolitikai Tanácsot.

Szerinte valami hasonló szervezetre mindenképpen szükség volna, hogy törvényben garantált résztvevőkkel folyjon az egyeztetés és annak eredménye kötelezze a kormányt.

Pukli úgy látja: a közoktatásban alkalmazott jelenlegi minősítési rendszer alapvetően hibás, mert a pedagógust minősíti, holott Európában mindenhol az intézmény fejlesztése az alapvető cél. Az iskolák gazdálkodásának „decentralizációját”, vagyis az igazgatói kártya bevezetését pedig nevetségesnek minősítette. Követeljük vissza a gazdálkodói és munkáltatói jogkört – szögezte le a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

Pukli szerint „minden csak látszat”, amit az utóbbi időben a kormány „engedményként” tálalt közoktatás-ügyben. Az eddigi visszajelzések alapján hatalmas tömegre számítanak 15-én – tette hozzá az igazgató, aki konkrét számot nem akart mondani a várt tömeg létszámával kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy tartanak-e provokációtól vagy bármiféle feszültségtől a többi fővárosi rendezvény közönségével, Pukli azt mondta: felkészültek az esetleges provokációkra, és „zseniális megoldásokkal” fogják leszerelni őket.

„Pedagógusok vagyunk, értelmiségiek vagyunk, és az ötlettárunk elég gazdag” – mondta a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Az ünneplésre helyezzük a hangsúlyt, az ünnep méltóságát szeretnénk megőrizni – tette hozzá.

Pukli István elmondta: nagy horderejű bejelentéssel készülnek március 15-re, ami „elég sok mindent meg fog változtatni”, és aminek „lesz hatása és lesz nyoma a későbbi időkben”.

Forrás: atv.hu