A pedagógusok sztrájkbizottsága folytatná a tárgyalásokat a kormánnyal, de megtette az előkészületeket a sztrájkra. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a 168 Óra Online-nak elmondta: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a bizottság nyúlhat a sztrájk eszközéhez.

Ezt csak akkor teszi meg, ha tudja, milyen a sztrájkkészség a dolgozók között. Ennek a felmérése zajlik most. „Ismét eljuttattuk az intézményekbe a 25 pontos sztrájkbizottsági követelést. Ezenkívül eljuttattunk egy tájékoztató levelet is arról, hogy a sztrájkban való részvételnek mik a feltételei. Ez azért fontos, mert a sztrájkban részt vevő kollégák egy bizonyos fajta áldozatot vállalnak, és az a korrekt, ha a munkabeszüntetésben való részvétel összes velejárójáról tájékoztatjuk őket. Mindenekelőtt arról, hogy a sztrájkban való részvétel a munkavállaló elvitathatatlan joga. A sztrájkkészség felmérése kapcsán kollégák jelezték, hogy az intézményvezetők pressziót gyakoroltak rájuk, pedig ők ebbe nem szólhatnak bele. Mindenkinek egyéni döntése, hogy részt vesz-e a munkabeszüntetésben vagy sem. Fontos tudni, hogy a sztrájk ideje alatt nem kap illetményt a dolgozó, a munkabeszüntetés ideje alatt a munkahelyén kell tartózkodnia és az elégséges szolgáltatásról gondoskodni kell. Ez utóbbiról azonban majd akkor kell a munkáltatóval megállapodni, ha a sztrájk meghirdetésére valóban sor kerül. Egy régebbi sztrájkbizottsági megállapodásban már volt szó arról, hogy járási tankerületenként a Klik egy intézményt jelöl ki a gyerekek befogadására és felügyeletére a sztrájk idejére” – mondta el a PSZ elnöke.

Hangsúlyozta: a sztrájkbizottságnak és ezen belül a szakszervezetnek is az az érdeke, hogy minél hamarabb megállapodjanak a kormánnyal, a sztrájkra csak végső eszközként tekintenek. Szombatra várják a megyei szervezetektől, hogy gyűjtsék össze a területükön a sztrájkkészségről szóló felmérés eredményeit. Az elnök cáfolta azokat a híreket, miszerint a szakszervezet vasárnapi kongresszusán már döntenének a sztrájkról, és visszautasította egyes sajtóorgánumok állításait, miszerint „listázzák” a pedagógusokat. Hozzátette: a felmérés eredménye egy pillanatnyi állapotot tükröz. Attól függően, hogy hogyan haladnak a tárgyalások a jövő héten a kormánnyal, lanyhulhat vagy erősödhet a sztrájkban való részvételi készség.

Forrás: 168 óra