33 ezren jelölték résztvevőnek, 17 ezren érdeklődőnek magukat a Nem leszek suliban Facebook-eseményén. „Három nap hiányzást igazolhat a szülő, legyen ez az első figyelmeztetés!” – írták a szervezők a felhívásban. Folyamatosan futnak be hozzánk olvasóink helyzetjelentései az ország legkülönbözőbb iskoláiból, cikkünkben összegyűjtjük, hol mekkora hatást ért el a kezdeményezés – olvasható az Index cikkében.

„Az én osztályomban 26-ból négyen vannak, máshol 29-ből 12-en″ – írta egy pesti tanár.

„20 fős osztályba járok, ma egyedül vagyok bent. Reggel fél 9-re jöttem, az osztálytermem üres volt, az igazgató körbejárt megszámolni, hányan vagyunk. Így az van, hogy ma 11-ig van tanítás, az első három óra után haza lehet menni. Addig beszélgetünk, társasjátékoztunk" – írta Fejér megyéből egy diák.

Egy nyolcadikos osztályban a 15-ből 13-an voltak – azért hiányoztak csak, mert felvételi elbeszélgetésen voltak, tudtuk meg egy tanárnőtől.

Pesti iskola: 14 hiányzó egy 20 fős osztályban.

„Ma reggel a budai iskolánkban a megszokottnál picit kisebb volt a forgalom a folyosókon, nem volt az az, üresség amire a hírek alapján számítottam. Az alsós osztályunkban 7:45-ig 26 gyerekből 17 megjelent. Néhány szülő a folyosón elmélkedett arról, hogy helyesen döntöttek-e vagy nem. Volt aki bátortalannak érezte magát, volt aki nem akart a gyerek által közvetve tüntetni" – írta egy olvasónk.

Egy másik budai iskolából azt a hírt kaptuk, hogy mindenki bement: „Senki sem tiltakozott a fiam iskolájából. Az igazgató kifejezetten kérte, hogy ne vigyék be a politikát az iskolába. Ehhez az egész iskola szülői közössége tartja magát.″

Egy Győr-Moson-Sopron megyei középiskola tizedikes osztályában 32-ből 20 diák hiányzik.

Egy pesti általánosiskola hetedikes osztálya teljes létszámban hiányzik. „Gyönyörű példája ez az összefogásnak!″ – írta egy szülő.

Egy budai általános iskolában csak ügyelet van, tudtuk meg egy szülőtől, aki másik gyereke révén egy másik budai általános iskoláról is be tudott számolni, ahol „sokan voltak″.

Egy vidéki középiskola két osztályából is küldött helyzetjelentést egy többgyerekes szülő: az egyik, 29 fő osztályból 4-en vannak; a másiknál a 27-es osztálylétszámból senki sincs ott.

Egy Budapest környéki nagyobb iskola elsős osztályában a 29 fős osztályból csak egy gyermek ment ma. „Ez már pénteken kiderült, amikor az osztályfőnök végignézte, hogy kik mondták le az étkezést a mai napra. Több szülő azért is vacillált a dolgon, mert egyrészt nincs kire bízni a gyermeket, másrészt pedig nem mindenki értett egyet a tiltakozás eme formájával (de a célt elismerik). Nálunk. mint bizonytalan szülőknél az döntött, hogy nagy nehezen sikerült kideríteni, hogy ezen a napon nem lesz oktatás, csak ügyelet″ – írta olvasónk.

Egy Pest megyei városból azt írta egy szülő, „Komoly szülői és tanári kampány volt, h ne menjenek a gyerekek iskolába. Nem volt szervezett és általános sem, de ezzel együtt helyenként visszatetsző volt, hogy a gyerekeket a "jó cél érdekében" milyen módon rángatják be a témába. A nagyobb évfolyamokban (9-12.) nagyon kevés gyerek ment be, aki bement, azok közül látva hogy csak páran lézengenek reggel még megpróbáltak lelépni. Az 5-8. évfolyamokban úgy tudom, lényegesen több gyerek volt bent, talán félház."

Egy másik Pest megyei városban egy másik szülő kiemelte, nem volt különösebb szülői kampány, és „meglepne, ha osztályonként pár gyereknél többen maradnának távol″.

Egy budai általános iskolában kirándulást szerveztek a mai napra; egy másikban kockás ingben mennek múzeumlátogatásra.

A 25 diákomból 4-en jelentek ma meg az iskolában – írta egy osztályfőnök.

Egy XXI. kerületi, szintén 25 fős osztályból tízen hiányoznak.

Egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város gimnáziumában az egyik osztályban 37-ből hat gyerek ment iskolába.

36-ból 8-an mentek egy 11-es osztályból iskolába Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Térképen a programok

Gyermekfelügyelet és programajánló- oldalon kezdték összegyűjteni a szervezők, hova mehetnek a távolmaradó gyerekek. Lesz a tervek szerint rendhagyó tudomány-nap, suli helyett a „K", városligeti séta, önismereti tréning, a Milestone Intézetben zsíroskenyér, menzatea és diákklub-programok (előadás a kockás-divat rövid történetéről egy órától), vagy például ingyen látogatható a Róth Miksa Emlékház, a teljes lista itt elérhető. Egyébként pont 29-re esik a Magyar Fürdőszövetség Szökjön ki egy fürdőbe-akciója is.

Kormány: Ez a nap ugyanolyan, mint a többi

Sipos Imre, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1-nek azt mondta: február 29., hétfő ugyanolyan tanítási nap, mint az év más napja. Káros és megosztó, az iskolai élet nyugalmát megzavaró akció a hétfőre meghirdetett szülősztrájk az oktatási államtitkár szerint. Palkovics László szerint Nem leszek suliban felhívás nem szolgálja sem a gyerekek, sem a közoktatás átalakításának érdekét.

Ne ragassz matricát a gyereked homlokára – írta az eseményre reagálva kollégánk véleménycikkében.

A kezdeményezésről a héten állást foglalt Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Arra figyelmeztetett, hogy jogsértő helyzetet idéz elő például, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt és ki nem vesz részt a megmozduláson. Vagyis nem szabad listázni majd a résztvevőket. Az alaptörvény szerint a véleménynyilvánítás szabadsága megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket egyaránt, életkortól függetlenül.

Alig néhány napra volt szüksége a kormányzatnak, hogy a több tízezres Kossuth téri tanárdemonstráció után újabb hullámot indítson a közoktatás állapota elleni tiltakozásokban – írtuk a tiltakozások pillanatok alatt kibontakozó történetét összefoglaló cikkünkben.

Forrás: Index