A Független Egészségügyi Szakszervezet önkéntes munkára hívja a kormány tagjait. Mint írják, hosszú ideje próbálják felhívni az ország döntéshozóinak figyelmét az egészségügyben uralkodó áldatlan állapotokra, a túlterhelésre, a munkaerőhiányra,melyek leginkább az anyagi, erkölcsi megbecsülés hiányára vezethetőek vissza. Úgy vélik,  a döntéshozók nem érzékelik eléggé súlyosnak a jelenlegi helyzetet, ezért nem született még érdemi béremelés az ágazatban. Arra kérik a kormánytagokat, végezzenek legalább néhány napon át önkéntes munkát az orvosok, szakápolók, beteghordók mellett.

 

Felhívás Magyarország Kormányának

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Miniszter Urak, Államtitkár Asszonyok! Államtitkár Urak!

Segítségért fordulunk Önökhöz!

Hosszabb ideje próbáljuk felhívni az ország döntéshozóinak figyelmét az egészségügyben uralkodó áldatlan állapotokra, a túlterhelésre, a munkaerőhiányra,melyek leginkább az anyagi, erkölcsi megbecsülés hiányára vezethetőek vissza. Talán azért nem született még érdemi béremelésről döntés az egészségügyi ágazatban, mivel Önök nem érzékelik eléggé súlyosnak a jelenlegi helyzetet, hiszen Hála Istennek ritkábban betegek, vagy ha azok, akkor kiemelt egészségügyi ellátásban részesülnek itthon vagy külföldön.

Annak érdekében, hogy jobban megismerhessék az egészségügyi intézményekben kialakult állapotokat, felkérjük Önöket, végezzenek legalább néhány napon át önkéntes munkát orvosaink, szakápolóink, beteghordóink, vagy más területen az egészségügyben dolgozóink mellett. Erre a jelenlegi törvény lehetőséget biztosít. /2003.évi LXXXIV.tv17.§/ Ezzel átmenetileg csökkenthetnék a dolgozóink leterheltségét, ami különösen most az influenzajárvány idején, mely dolgozókat, betegeket egyaránt érint, igen hasznos volna. Másrészt az önkéntes munka a Nemzeti Konzultáció új formájára adna lehetőséget, mivel mind a dolgozókkal, mind a betegekkel el lehetne beszélgetni a betegellátás nehézségeiről. Meggyőződésünk, hogy az e fajta tapasztalatszerzés mindennél jobban meggyőzné Önöket arról, hogy nincs életbevágóbb ügy, mint a gyógyítás feltételeinek javítása, a dolgozók jobb anyagi megbecsülésével, a tárgyi feltételek javításával.

Egyben kérjük Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán Államtitkár Urat, biztosítsa a tisztelt kormánytagok, államtitkárok számára az egészségügyi államtitkárság által felügyelt közkórházakban az önkéntes munkához szükséges felkészítést és tárgyi feltételeket.

A Független Egészségügyi Szakszervezet tagjai számítanak az Önök munkájára mindazon több mint száz szervezetnél, ahol jelen vagyunk, és segíteni fogják Önöket az önkéntes munkájuk során.  Bízunk abban is, hogy kezdeményezésünk elfogadása példamutató lesz az országgyűlési képviselők számára, akiket szintén szándékunkban áll hasonló kéréssel megkeresni.

Intézményeink listája jelen felhívás mellékletében és honlapunkon www.fesz.eu is megtalálható.

Jelentkezésüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy az 1-794-70-27 telefonszámon várjuk.

Budapest, 2016. február 22. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet Elnöksége