A közlekedési szakszervezetek legalább 5 százalékos béremelést akarnak, míg a fővárosi önkormányzat a nulla százalékot tartaná kívánatosnak. A MÁV és a BKV is leállhat, ha nem lesz megállapodás – írja a Népszabadság.

Nincs bérmegállapodás a BKV-nál, mert a cég képviselői a pénteki egyeztetésre úgy érkeztek, hogy nem volt felhatalmazásuk az idei fizetések emelésére vonatkozó érdemi ajánlat megtételére – közölte Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az érdekvédő szerint érzékeltették ugyanakkor, hogy a tulajdonos fővárosi önkormányzat a nulla százalékot tartja igazán kívánatos célnak, miközben a szakszervezetek legalább öt százalékot akarnak elérni.

Arra a kérdésünkre, hogy erre a helyzetre miként reagálnak, az érdekvédő még nem kívánt válaszolni. Mindössze annyit mondott, hogy amennyiben a kollektív munkaügyi vitát – amely ebben az esetben a 2016-os béremelésről, illetve részben a munkakörülmények javításáról szól – nem sikerül hét napon belül lezárni, a nyomásgyakorlás minden törvényes eszközét bevethetik. Ez a határidő pedig érdemi megegyezés nélkül lezárult, így a hatályos jogszabályok alapján akár sztrájkot is hirdethetnek.

Nemes egyelőre azonban óvatosan fogalmazott. Csupán annyit árult el, hogy hétfőig eldől, mit tesznek. A BKV-nál működő szakszervezeteknek közösen kell dönteniük ugyanis arról – magyarázta –, hogy a munkaadó nyilvánvalóan halogató taktikájára mi a megfelelő válasz. Bármi is legyen ez, tudniuk kell, hogy a dolgozók milyen akcióhoz adják meg a felhatalmazást – fogalmazott az elnök. Maga egyébként nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy végső esetben marad a munkabeszüntetés, ami azonban a személyszállítási törvény alapján csak a járatok harmadának kimaradását jelentheti.

Jövő hétfőn az is kiderül, mit lépnek a vasutasok. A MÁV félszázalékos fizetésemelést ajánlott, de a szakszervezetek ott is öt százalékot szeretnének. A hét érintett érdekképviselet elnökségét már fel is felhatalmazták arra, hogy a bértárgyalások sikertelensége esetén döntsenek a további lépésekről. Például arról, hogy felállíthatják a közös sztrájkbizottságot, s hétfőn azt is elárulják, hogy mely szakszervezetek vesznek részt az akcióban. Emellett megtudhatjuk majd azt is, hogy mikor állnak le a vonatok, s milyen viszonylatokat érinthet a kilátásba helyezett munkabeszüntetés. A távolsági személyszállításban egyébként a szokásos menetrendhez képest a járatok felét kell közlekedtetni.

Véletlen lenne, hogy a BKV-s szakszervezetek is hétfőn vallanak színt? Nemes Gábor szerint nem. Érdekképviseleti vezetők már korábban jelezték, hogy a közlekedési ágazat egészére vonatkozóan igyekeznek együttműködést megvalósítani. Ennek magyarázata lehet, hogy a még elégséges szolgáltatásról törvény rendelkezik, és a szerint a helyi és az elővárosi közösségi közlekedésben a járatok 66, a távolsági közlekedésben pedig ötven százalékát kell indítani.

Ezzel önmagában talán nem okozhatnának nagyobb zavart, de ha a BKV harmadával kevesebb járművet indít, miközben a MÁV és a Volán járatainak fele is kimarad – a Volánnál ugyancsak nulla százalék a béremelési ajánlat –, azt már sokan észre fogják venni. A cél persze nem az, hogy az utazókat hozzák lehetetlen helyzetbe, de ha a munkavállalók érdekeik érvényesítése érdekében nem látnak más lehetőséget, valószínűleg a sztrájktól sem riadnak vissza.

Forrás: Népszabadság