Amennyiben a kormány rövid határidőn belül nem áll elő konkrét javaslatokkal, úgy országos demonstrációba kezdhetnek a taxisok. Nem akarják megvárni a kormány által kért másfél hónapot – tudta meg a vs.hu.

 Bár saját állításuk szerint egy nagyon kellemes hangvételű tárgyaláson vannak túl a taxisok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselőivel, és kiderült, hogy az álláspontjaik azonosak, Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke szerint „mégis van egy olyan érzése az embernek, hogy nesze semmi, fogd meg jólt játszik a kormány" – közölte az érdekvédő lapunkkal.

Mint mondta, meghallgatták a véleményüket, miszerint mindenkire azonos szabályok kell, hogy vonatkozzanak, illetve a taxisok kérték azt is, hogy a fő ellenőrző hatóság a Nemzeti Közlekedési Hatóság legyen. Ám előrelépés még nincs Czifery szerint, egyelőre abban maradtak a tárgyaló felek, hogy a kormányzat keretbe foglalja az ötleteiket, majd jövő hét csütörtökig bezárólag újra leülnek tárgyalni egymással.

A szakszervezeti vezető szerint az már kiderült a számukra, hogy az Uberrel a kormány nem tud vagy nem akar mit kezdeni, tehát bezáratni nem fogják, így viszont a taxisok azt kérik, hogy teremtsék meg az egyenlő piaci feltételeket.

Bár a kormány eredetileg másfél hónapnyi időt kért, amíg megalkotja a jelenleginél szigorúbb szabályokat, Czifery szerint ennyi türelem nincs. A szakszervezeti vezető nem is érti, hogy miért kér az állam másfél hónapot arra, hogy betartassa a meglévő törvényeket.

„Eléggé töketlen dolog, ha ehhez ennyi idő kell – mondta

A Magyar Taxisok Szakszervezete radikálisabb vonalat képvisel – emelte ki Czifery, aki szerint hiába volt immár három hete a demonstrációjuk, azóta mindössze annyi történt, hogy a NAV zéró toleranciát hirdetett, a kormány ígérgetett, míg az uberesek adószámot kapnak a cég közlése szerint.

„Eszerint az adózási szabályokat be fogják tartani, azonban minket elsősorban nem ez érdekel, hanem az, hogy amíg nem vonatkozik rájuk minden szabály – például a gépjárművek életkorára vonatkozó vagy a fix tarifa –, addig nem tudunk velük harcba szállni" – hangsúlyozta az elnök.

Éppen ezért nem szeretnék megvárni a kormány által kért másfél hónapos türelmi időt. Mint azt Czifere mondta, ha belátható időn belül nem történik valamilyen konkrét lépés, úgy „az eddigieknél jóval komolyabb, országos megszervezett demonstrációra, sztrájkra lehet számítani.

„Fontos, hogy lássuk azt, a kormány nem csak a mézesmadzagot húzta el az orrunk előtt, és ugyanúgy megy az időhúzás, mint más szakmáknál" – hangoztatta a szakszervezeti vezető, aki szerint ők nem akarnak sokáig várni, fogytán a türelem. Arra a kérdésünkre azonban nem válaszolt, hogy pontosan mit várnak a kormánytól, mindössze annyit mondott, hogy látható legyen valamilyen konkrét előrelépés.

Czifere megemlítette, hogy az utóbbi időben egyre több cikk foglalkozott a magyar médiában azzal, hogy a taxisok milyen visszaéléseket követnek el. Szerinte ugyanakkor ez csak egy kisebbségre jellemző, ráadásul nem magyar betegség, hiszen a világon mindenhol előfordulnak csaló taxisok.

Ugyanakkor a többség tisztességesen dolgozik, így nem lehet néhány csaló miatt az egész taxistársadalmat befeketíteni. Éppen ezért az ilyen cikkeket támadásnak veszi, kérdésünkre válaszolva el is mondta, kit gyanúsít: „bár ez kifejezetten saját vélemény, úgy gondolom, hogy ezek az Uber által fizetett cikkek".

Aligha lehet ebbe a kategóriába sorolni azt a hírt, amely szerint az Uber-sofőrök adózási morálja hagy némi kívánnivalót maga után. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán közölte: a múlt heti ellenőrzések során az uberesek kétharmada nem felelt meg az előírásoknak.

Forrás: vs.hu