Szeptember 16-án olyan követelésekkel állt elő a Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriuma (az alapítványi modellben az egyetem vezetését átvevő szervezet), amelyek között az alábbi tételek voltak megtalálhatók:

  • elvárják a hallgatóktól az „egyetemfoglalás”, „blokád”, „barikád” kifejezések használatának kiküszöbölését,
  • elvárják az egyetemre kihelyezett molinók eltávolítását, mondván, hogy azok nem szolgálják az oktatást,
  • „járványügyi okokból” elvárják, hogy az egyetemen a hallgatók kizárólag az oktatás tartama alatt tartózkodjanak, és végül
  • utasították az egyetemet, hogy kezdeményezze a jogi képviselőivel kötött szerződés haladéktalan megszüntetését

– állítja az Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook oldalán.

„Hangsúlyozni sem kell, hogy ez utóbbi lépés bármelyik európai országban ötletként sem merülhetne fel, és semmi mást nem szolgál, mint azt, hogy az Egyetemet meggátolja az egyetemi autonómia védelmében” – írják a bejegyzésben.

Emellett egy hosszabb cikket is szenteltek az SZFE weboldalán annak, hogy részletesen bemutassák, milyen párbeszéd folyt eddig az egyetem és a kuratórium között.

Ebből az is kiderül, hogy szeptember 18-án az egyetem kezdeményezte a fenntartó felügyelő bizottságának az eljárását, és bírósághoz fordult. Válaszul a kuratórium közleményében – szerintük minden valós alap nélkül – politikai összeesküvéssel vádolta meg az egyetem vezetését.

„Az Egyetem a maga részéről továbbra sem zárkózik el attól, hogy amennyiben annak intézményi és eljárási garanciáit megkapja, tárgyalásos alapon rendezze a kialakult helyzetet. A teljes egyetemi polgárság elkötelezett ugyanakkor amellett, hogy a tanszabadságot és az egyetemi autonómiát minden rendelkezésére álló jogszerű eszközzel megvédje, és az eddigiek mellett újabb eszközöket is igénybe vegyen” – zárják az SZFE-sek posztjukat az egyetem és a kuratórium közötti párbeszéddel kapcsolatban.

A hallgatók a három hete tartó egyetemfoglalás alatt már több tüntetést is szerveztek az egyetem autonómiájáért, és szeptember 27-én, vasárnap szintén demonstrációt tartanak majd.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!