Az Árok utcai Inczédy György-szakgimnáziumban tartott tanévnyitó értekezletet hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete – olvasható a szon.hu-n.

Szabó Zsuzsa, a PSZ országos elnöke kihelyezett sajtótájékoztatón, a megyei szervezet irodájában ismertette, hogy az oktatási kormányzattal folytatott sikertelen tárgyalások után milyen nyomásgyakorló akciókat hirdetett meg a szakszervezet, hogy elérje céljait: a pedagógusok, illetve a nevelést, oktatást segítők bérének emelését, az óraszámok csökkentését, a szabad tankönyvválasztás visszaállítását és a szakképzés köznevelésben tartását.

– Alapvetően nem a tüntetés, a sztrájk az elsődleges cél, hanem az, hogy előremutató tárgyalások útján az 5 pontos követelésünk teljesüljön. Ha a kormány a magyar közoktatás napjáig (november 22-éig) ezeket nem teljesíti, a Pedagógusok Szakszervezete őszre tüntetést, a jövő év elejére pedig országos sztrájkot szervez

– jelentette ki a PSZ elnöke.

– Nem tartható, hogy a diplomás béreknél 38 százalékkal alacsonyabb a pedagógusok bére, ahogy az sem, hogy a pályakezdők bérét ki kell egészíteni a garantált bérminimum eléréséhez.

Minőségi oktatást csakis a pedagóguspálya presztízsének emelésével lehet elérni. Ez közös érdek, hiszen az oktatásban jelen lévő problémák az egész társadalmat érintik, gyermekeink, unokáink jövője a tét! A honlapunkon és a közösségi oldalunkon egyaránt olvashatnak a fennálló problémákról, megoldási javaslatainkról, a karikatúraakciónkról, kitölthetik a munkateher-kérdő­ívet és a bérnyomásmérőt is – tette hozzá az érdekvédelmi vezető.

Forrás: szon.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!