A hétfői, két hetes fogorvosi demonstráció előtti utolsó pillanatban többlet finanszírozást ajánlott a kormány az alapellátóknak – írja a Népszava.

 Mintegy 1100 praxis állhat le hétfőtől két hétre, ha csak meg nem inognak a demonstráció előtt két nappal tett kormányzati ajánlattól.

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata által összehívott megyei elnökök pénteki értekezletén váratlanul megjelent Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár több munkatársával és bemutatta a terület finanszírozására vonatkozó új kormányzati javaslatot. Eszerint a közfinanszírozott ellátók még idén egyösszegű, másfél millió forintos juttatásban részesülhetnek.

A jövő évben pedig 250 ezer forinttal, majd 2021-től újabb 140 ezer forinttal emelhetik a praxisok havi díját.

Azaz kalkulációjuk szerint egy átlagos körzet 1,1 -1,2 millió forintból gazdálkodhat a mostani 700-900 ezer forinttal szemben. Nagy Ákos, a demonstráció koordinátora lapunknak azt mondta: ez az összeg még mindig nem annyi, mint amit eredetileg kértek. Azaz ő továbbra is elégedetlen annak ellenére is, hogy a jelenlévő megyei elnökök 19:3 arányban elfogadták az ajánlatot. Kárász Anikó, az akció másik szervezője szerint a szavazás semmire sem kötelezi a demonstrációra készülőket, hiszen a kéthetes tiltakozó megmozdulást nem a kamara szervezi, hanem a fogorvosokból szerveződött Facebook-csoport.

Az államtitkár ajánlata a demonstráció előtt azért is elfogadhatatlan, mert 2017-ben Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár ígérte, hogy három éven belül 30 milliárd forinttal nőhet a fogászati ellátókra jutó összeg a költségvetésben.

Noha a 3 év már lassan lejár, nem tartanak itt. Szerinte ez az ajánlat nem rendíti meg az akciót, hiszen az 1100 fogorvos „szabadságra ment”, és megszervezte a betegeinek az ügyeleti ellátását. A fórumon elhangzott, hogy nincs összefüggés a meghirdetett demonstráció, és a most bejelentett finanszírozási tervek között.

Kárász Anikó szerint az államtitkár elismerte, hogy jogos a fogorvosok igénye.

Mint arról korábban írtunk: hétfőtől megint leállnak a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők. Ez alatt csak az ügyeleti és a sürgősségi ellátást biztosítják. Másfél évvel ezelőtt egyszer már leállt a körzetek harmada három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek a szervezők.

A fogorvosok megelégelték, hogy a korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket. Míg egy háziorvosi körzet működtetésére átlagosan havonta 1,7 millió forint jut, addig ugyanazért 900 ezer forintot kapnak a fogorvosi praxisok, miközben az utóbbiak eszköz- és anyagköltsége összehasonlíthatatlanul több.

 Az elmúlt három év hozadéka, hogy a háziorvosoknak havi 530 ezer forinttal kiegészítették a praxisfinanszírozását.

Az alapellátó fogorvosoknak előbb, 2016-ban összesen 2 milliárd forint (praxisonként 50 ezer) egyszeri többletpénz jutott, majd 2017-ben egyösszegű 3 millió forintos kiegészítést, 2018-tól pedig havi 130 ezer forintos emelést kaptak. 

Forrás: Népszava