A tankerületek után már a bíróság is akadályozza a jogszerű munkabeszüntetést – állítja a szakszervezet a Népszavában.

 Panaszbeadvánnyal fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi bírósághoz, véleményük szerint ugyanis nemcsak az állami iskolafenntartó, de a bíróságok is akadályt gördítenek az elé, hogy a tanárok jogszerű sztrájkot szervezhessenek. Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának elnöke péntek délelőtt személyesen nyújtotta be a panaszaikat és kifogásaikat tartalmazó dokumentumot a bíróság budapesti, Tölgyfa utcai épületében.

– Maga a sztrájktörvény is ludas, ami előírja, hogy kötelező megegyezni a sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról. A közszférában ez lassítja, bénítja a jogszerű sztrájk megszervezését. De akadályba ütközünk akkor is, amikor a munkáltatókkal tárgyalunk, a törvényben előírt együttműködési kötelezettség nem mindig működik olajozottan

– közölte Szűcs.

Megírtuk: a PDSZ május 29-re hirdetett sztrájkot, ezt megelőzően valamennyi tankerületnek megállapodás-tervezeteket küldtek, ám szinte mindenhonnan azt a választ kapták, hogy a tankerületek szerint a tanársztrájk „nem időszerű”, ezért a megállapodásokat nem írták alá. A szakszervezet bírósághoz fordult, ahol nem peres eljárásban, öt munkanapon belül kellett volna dönteni az elégséges szolgáltatásokról. Ez nem történt meg, ezért a sztrájkot végül le kellett fújni.

– A bíróság nem tartja be a sztrájktörvényben megfogalmazott határidőket. Május 15-én kértük a bíróság segítségét, és öt nap helyett 22 nappal később kaptunk számunkra elfogadhatatlan választ

– mondta az elnök. A bíróság szerint –

szemben az eddigi joggyakorlattal – nem a tankerületekkel, hanem a minisztériummal kellett volna egyeztetnie a PDSZ-nek.

– Ez megnyitott egy újabb dolgot: tisztázni kell, oktatásügyben ki a fene számít munkáltatónak

– fogalmazott Szűcs Tamás.

A döntés ellen június 12-én fellebbezést nyújtottak be másodfokon, amire mindmáig nem kaptak választ. A PDSZ szerint ez nem a másodfokú bíróság hibája; jogi képviselőjükön keresztül megtudták, hogy beadványukat tovább sem küldték első fokról. Ezért döntöttek úgy, hogy a munkaügyi bíróságon tesznek panaszt. Szűcs Tamás reméli, nyolc napon belül jogerős döntés lesz a kezükben, és őszre újabb akciókat tudnak szervezni. 

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!