Lezárult a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Malév Ground Handling vitája. Korábbi cikkünkben elsőként írtuk, hogy sokáig nem sikerült megegyezésre jutnia az elsősorban a földi kiszolgáló-személyzetet képviselő szakszervezetnek a céggel az idei bérfejlesztésekről, amelyekre szükség volt a munkaerő-elvándorlás megállításához – írja a Privátbankár.

 Felmerült az is, hogy sztrájk jöhet a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren, ám ezt most sikerült elkerülni, mivel a felek megegyeztek. A Privátbankár.hu-hoz eljuttatott megállapodásból az derül ki, hogy:

  • a munkavállalók februári alapbérére vetített 15 százalékos emelést hajtanak végre május elsejétől – mind a check-in, mind a járatkiszolgálási csoportnál (a március elsejei bruttó 10 ezer forintos emelést beleértve)
  • a kiszolgálóberendezés-kezelő csoportnál sávozott béremelés lesz a március elsejei bruttó 10 ezer forintos emelésen túl
  • a munkáltató ígéretet tett a 3/2, illetve a 2/2-es munkarend megvalósítására (3 munkanap / 2 pihenőnap, illetve 2 munkanap / 2 pihenőnap)
  • a munkabeosztások elkészítésekor figyelembe veszik, hogy a munkakezdés és a munkavégzés közt legalább 11 óra pihenőidő jusson
  • a 400 órás túlórakeret csak a dolgozók kérésére alkalmazható és a túlórázott béreket mindig a tárgyhóval bérszámfejteni kell
  • emellett a megállapodásban szerepel még a munkaruhák biztosítása, új eszközök beszerzése, és a pihenőhelyiségek fejlesztése is.
A megállapodás április 30-án kelt, és a felek már alá is írták, így a reptéren erről a részről elhárult a sztrájkfenyegetés, ami mindenkinek jó hír.

Forrás: Privátbankár