A tavalyi évvel ellentétben „politikusabb” lesz a május elseje idén – ez részben a választási kontextusnak is betudható, hiszen május 26-án európai parlamenti választásokat tartunk, így több az ösztönző a pártok számára, hogy közösségi rendezvényeket szervezzenek. Emellett a decemberi-januári rabszolgatörvény elleni tüntetéssorozat picit növelte a szervezett dolgozói érdekérvényesítés dinamizmusát és ázsióját is, így a munkások ünnepének idén talán több munkásmozgalmi tartalma is lesz, mint a korábbi években. A Mérce összefoglalója.

Összegyűjtöttük milyen eseményeket szerveznek a különböző pártok és szakszervezetek május 1-én.

8:30-19:00 – Nemzeti Majális a Jobbik szervezésében a fővárosban, a Hajógyári- szigeten. A kikapcsolódást jelentő programok mellett délelőtt 10 órától kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Puzsér Róbert főpolgármester-jelölttel és Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik EP-listavezetőjével, déltől pedig a párt vezérkara, Sneider Tamás elnök, valamint Jakab Péter alelnök és Z. Kárpát Dániel szóvivő lépnek fel.

10:00-19:30 – Majálisozz a DK-val a Városligetben – hív Gyurcsány Ferenc pártja. Ha így teszünk, csomó koncert mellett 12-től politikai beszédeket is meghallgathatunk, felszólal például Dobrev Klára EP-listavezető.

10:00-20:00 – szintén a Városligetben ünnepel az MSZP-Párbeszéd szövetség is, beszédet mond Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a pártszövetség főpolgármester-jelöltje.

10:15-től a Kodály köröndön gyülekeznek a szakszervezetek, innen pedig a Városligetbe vonulnak. Részt vesz a legnagyobb szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) mellett Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is.

A menet 11-kor indul a Kodály köröndről, a Városligetben pedig háromnegyed 12-től mondanak beszédet a magyar és európai szakszervezeti vezetők. Egy órától beszélgetések lesznek az európai szociális pillérről, a fiatalok érdekvédelmi törekvéseiről, a szakszervezeti aktivizmusról, 15 órától pedig közéleti kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül.

S hogy mit követelnek a szakszervezetek? A munkavállalókat védő munka törvénykönyvét, a minimálbér emelését, a közszféra béreinek rendezését, a cafetéria visszaállítását, a sztrájkjog újraszabályozását, illetve párbeszédet a hatalom birtokosai és a szakszervezetek között, a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatását, a bérek emelkedését figyelembe vevő nyugdíjemelést, valamint rugalmasabb nyugdíjrendszer kidolgozását, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozását

– írja Facebook-oldalán a MASZSZ.

10:00-22:00 – Munkás Büszkeség Napja címmel lesz egész napos rendezvénysorozat az egykori Zöld Pardon helyén, a Petőfi-híd budai hídfőjénél, a Szolidaritás Mozgalom szervezésében. 15 órától „vidám, provokatív politikai hetihetes”-re is sor kerül, melyen részt vesz:

  • Németh Angéla – 15. kerületi polgármester;
  • Czeglédy Csaba – ügyvéd, politikus;
  • Székely Tamás – szakszervezeti vezető (VDSZ);
  • Kalmár Szilárd – Munkások Újságának főszerkesztője;
  • Megyeri Ferenc – punkzenész (HétköznaPI CSAlódások);
  • Székely Sándor – a Szolidaritás elnöke, független országgyűlési képviselő.

Az eseményt este fél kilenctől a HétköznaPI CSAlódások koncertje zárja.

10 órától az Ötvenhatosok terén az Autonómia Mozgalom tartja meg Autonóm Majálisát.

Május elseje azért lehet szabadnap, mert a nemzetközi munkásság – a facebook, a telefon és az elterjedt írástudás előtt – kiharcolt magának egy fikarcnyi szabadságot a tőkével szemben. A munkaórák egyre hosszabbak, a pénzünk egyre kevesebbre elég, a politika már rosszabb, mint egy török szappanopera műsora, és még május elseje is legyen csak vásári mulatság, gondosan beárazva valami gyíkember excel-táblájában? Hát nem

– írják a szervezők. Bemutatkozik az Autonómia Mozgalom, lesznek akusztikus koncertek és „jól átgondolt beszédek” is.

15 órától immár harmadik alkalommal rendezi meg a Momentum az Európamenetet. Az esemény apropóját ezúttal az adja, hogy 15 éve épp május elsején lépett be Magyarország az Európai Unióba. A résztvevők a Szabadság téren gyülekeznek és a Kodály köröndre vonulnak át, itt 17 órakor kezdődnek a felszólalások. Beszédet mond:

  • Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa;
  • Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő;
  • Balázs Péter, volt külügyminiszter a V21-csoport képviseletében;
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke;
  • Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője.

Forrás: Mérce