Ezerkétszáz dolgozóból kilencszázan írták alá azt a petíciót, amelyben sürgős béremelést követelnek. Az átlagfizetések a cégnél százezerrel vannak a nemzetgazdasági átlag alatt. A vezérigazgató fizetése nem emelkedett az elmúlt négy évben, akkor is 1,8 millió forint volt, most is annyi – írja a HVG.

„Egy harminc éve itt dolgozó, hatvanéves kollégánk mondott fel azonnali hatállyal. Azt mondta, hogy még a nyugdíj előtt szeretne normális bért kapni – érzékeltette az Alföldvíz Zrt-nél kialakult feszültséget Miskéri László, a cég szakszervezeti vezetője. „A többi vízműnél sem keresnek sokkal jobban, messze lemaradt az ágazat az átlagoktól” – mondja Miskéri László, érdekvédelmi vezető.

Nettó 120-130 ezer forint közötti az alacsonyabb keresetűek átlagbére, ez a mostani áremelkedések mellett már alig elég valamire

– magyarázza Miskéri a helyzetet, ami mostanra már a cég szinte összes munkacsoportjában kiverte a biztosítékot, főként a minimálbérek emelése után. Az érdekvédelmi vezető szerint a bérfelzárkózás elmaradását mutatja az is, hogy az Alföldvíznél dolgozók negyedét érintette a garantált minimálbéremelés, ami után viszont a korábban ennél többet keresőket utolérték, most így ez utóbbiak keveslik a pénzüket. Miskéri szerint egyébként az állami és az önkormányzati tulajdonú vízműveknél nem csak a nemzetgazdasági átlagbérek, de az ágazati átlagbérek mögött kullognak. A vízellátás, szennyvíz-és hulladékkezelés átlagkeresete ugyanis bruttó 315 ezer forint, míg az Alföldvíznél, ahogy kis eltéréssel a többi állami cégnél is, az átlag a bruttó 231 ezer forint, ennek a nettója, Miskéri szerint, 120-130 ezer forint. Az állami tulajdonú cégeknél valamivel jobbak a bérátlagok, legalább ennek a szintjére szeretnék felhúzni a béreket az Alföldvíz Zrt – nél, amely egyébként négy megyében, 131 településen szolgáltat.

Az Alföldvíz Zrt dolgozói még januárban, petícióban kérték a szakszervezeti vezetőjüket, hogy folytassa le úgy az érdekvédelem a bértárgyalásokat, hogy rendezzék az anomáliákat.

Miskéri László ezért tesztelte a munkásokat, hogy mennyien csatlakoznának egy demonstrációhoz, ezt írta alá a dolgozók háromnegyede. Ezt a demonstrációt tartották kedden, az Alföldvíz Zrt  békéscsabai székháza előtt, ahol éppen a cég közgyűlését tartották, itt adták át az igazgatóság tagjainak a követelésüket.

Miskéri elmondta, hogy három évvel ezelőtt írtak alá az állami vízműveknél egy hároméves megállapodást a bérek emeléséről. Abban állapodtak meg az öt állami tulajdonú cégnél, hogy három év alatt összesen harminc százalékkal nőnek majd a bérek, az állami cégek az inflációt is figyelembe véve, az utolsó évre jutó öt százalékos emelést négy százalékkal megtoldották. Az Alföldvíz Zrt önkormányzati tulajdonosai a három év alatt összesen tizenkilenc százalékkal emelték a béreket. Most a szakszervezet legalább annyit szeretne elérni, hogy az állami vízműveknél végrehajtott béremelés mértékét érjék el az Alföldvíz Zrt dolgozói is. Mivel az elmúlt három évben itt 19 százalékkal nőttek a bérek, most az idén, minimum 11 százalékos emelést követelik.

Az Alföldvíz Zrt összesen 1,1 milliárd forintot költ 1205 dolgozó bérére, 2014-ben 1141 fő fizetésére még csak 819 millió forintot kellett kigazdálkodniuk. A cég vezérigazgatójának fizetése 2014-ben, és 2018-ban is 1,8 millió forint volt.

Forrás: HVG