Vadiúj stadion helyett egyenesen a Kossuth térre, a Parlament tövébe szervezett focibajnokságot a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet. Az esemény célja a szervezők elmondása szerint az volt, hogy felhívják a figyelmet arra a nem elhanyagolható tényre, hogy hazánk kormánya jelenleg több pénzt fordít sportra, mint a felsőoktatásra (előbbire 326 milliárd forintot, utóbbira csak 245 milliárdot) – és ez csak egy az oktatási helyzet nehézségei közül, nem is beszélve a tudományos élet szétveréséről. A Mérce tudósítása.

 A két, diákokból álló szervezet ezért ma délután focipályát csinált a Kossuth térből, ahová mindazokat várták, akik kikérik maguknak,

hogy míg stadionok és sport centrumok gomba módjára szaporodnak, az oktatást és a tudományos kutatást csak megalázás éri!

Összesen hatan vett részt a bajnokságban, a szervezők mellett például a Független Diákparlament és az Oktatói Hálózat is verbuvált egy-egy csapatot. És amíg a bajnokság mérkőzései tartottak, az érdeklődők megismerkedhettek a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet aktivistáival is a helyszínen.

Ahogy a szervezők fogalmaztak:

Amíg a kormány a rombolás és a megosztás politikáját képviseli, mi a fejlődést és a szolidaritást.

Nem volt egyszerű a demonstráció megszervezése, a BRFK ugyanis első körben megtiltotta volna, hogy a rendezvényt a Kossuth téren tartsák. A döntést a szervezők a TASZ segítségével megtámadták, végül a Fővárosi Törvényszék úgy döntött, hogy lehet focival tiltakozni az oktatás szétverése ellen a nemzet főterén.

A Mérce eseményről készült közvetítését itt lehet megnézni.

Forrás: Mérce