Az év első két hónapjában kétszáznál is több dolgozó lépett ki a BKV-tól. A társaság tisztában van vele, hogy a bérmegállapodás már nemcsak a jobb fizetésekről szól, hanem a munkaerő megtartásáról is – írja a Világgazdaság.

Tegnap hivatalosan is tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) elnök-vezérigazgatóját a társaság két legnagyobb tagságú szakszervezete, hogy a március elején kezdeményezett kollektív munkaügyi vita eredménytelensége miatt sztrájkbizottságot alapított.

A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) közös levelükben kezdeményezték Bolla Tibornál, hogy induljanak meg az egyeztetések

a munkabeszüntetés esetén biztosítandó elégséges szolgáltatások mértékéről.

Kiemelték, hogy a sztrájkbizottság célja a 2019-es évre vonatkozó bérmegállapodás megkötése. Két fő követelésük van:

  • átlagosan 13 százalékos fizetésemelés
  • és az utazási igazolvány újbóli biztosítása a dolgozók családtagjai számára.
Kedden az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) jelentett be sztrájkkészültséget, a szervezet 15 százalékos pluszt követel. Az EKSZ a szakszervezeti tagok mindössze 10 százalékát képviseli, a BKSZSZ a VTDSZSZ-szel együttesen 80 százalékos arányt tudhat maga mögött.

Február végén a BKV egy 5 százalékos pluszról szóló ajánlatot tett le az asztalra. Ezt akkor úgy kommentálták: tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a munkavállalók vonzásához és megtartásához a legmegfelelőbb eszköz a bérezés. Hozzátették, hogy

„biztosan és felelősséggel kijelenthető”, a cégnél idén is lesz béremelés, ennek mértékéről a tárgyalások zajlanak.

Erre még mindig maradt idő, ha nem is sok.

Forrás: Világgazdaság

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ