Szóba került az áruház bedőlése és az állásvesztés is a dolgozók gyűlésén, a hivatalos verzió szerint ilyesmi nem történt – olvasható a Népszavában.

A Metro áruházlánc vezérigazgatója és kereskedelmi igazgatója „üzemlátogatásra” érkezett az M3-as autópálya mellett működő kelet-pesti Metro áruházba. Hamar kiderült azonban a látogatás valódi célja, mert a munkavállalóktól származó információk szerint a vállalat hr-vezetője (aki az állománnyal kapcsolatos ügyekért felelős) közölte az összehívott munkásgyűlés résztvevőivel, hogy ha akár csak egy figyelmeztető sztrájkra is sor kerül, az áruházlánc magyarországi leányvállalata bedőlhet és elveszíthetik a munkahelyüket. Ha mégis vállalják a dolgozók a sztrájkot – és itt némi ellentmondás feszül a cég bedőlése és kilátásba helyezett ellenlépés között –, akkor a legkisebb szabálytalanság esetén a munkát beszüntető alkalmazott elveszítheti az állását.

A munkavállalók szerint azért éppen ezt a Metro áruházat keresték fel a cég vezetői, mert nyilván kiderült, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) ebben az egységben végezhette a sztrájkhajlandósággal kapcsolatos első felmérést.
Az eredmény: 94 dolgozóból 90 határozottan a munkabeszüntetés mellett foglalt állást, míg 3-an nem zárták ki a csatlakozást és csupán egy ember nem vállalná a sztrájkot.

Az áruházlánc vezetői nem mulasztották el felhívni a figyelmet az ilyen aláírások veszélyeire, utalva arra, hogy akinek a neve ott szerepel az efféle íveken, esetleg kellemtelen helyzetbe kerülhet. A vállalat vezetői a délutános műszak dolgozóit is vélhetően hasonló céllal munkásgyűlésre várják. Korábban egy március 14-i általános ügyvezetői igazgatói utasítás egyébként megtiltotta a dolgozóknak hogy a sajtónak nyilatkozzanak, s ezt a áruházakban faliújságon tették közzé.

Semmiféle fenyegetés

A fenti cikkel kapcsolatban a METRO vezetősége úgy reagált: Az áruházlánc idén ünnepli 25 éves jubileumát, ebből az alkalomból a vezetőség tagjai végig látogatják az áruházakat és az egyes egységeket. A látogatások alkalmával kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek, ahol a dolgozók személyesen is megoszthatják a vezetőség jelenlévő tagjaival a véleményüket, meglátásaikat, gondjaikat. Egy ilyen személyes konzultáció helyszíne volt a kelet-pesti áruház, ahol – a cikkben állítottakkal ellentétben – semmiféle fenyegetőzés nem hangzott el.

Forrás: Népszava