A székesfehérvári munkaügyi bírósághoz fordult a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete, mivel a Hankook dunaújvárosi gumigyárának menedzsmentje továbbra sem hajlandó tárgyalni a helyi szakszervezettel – tudta meg a Népszava Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnökétől. Mint mondta, ez nem peres eljárás, így a döntés várhatóan még a héten megszületik. A Hankook dolgozói már nyolc napnál is régebb óta sztrájkolnak – múlt kedden 14 órakor kezdődött a munkabeszüntetés -, ám a cégvezetés azóta sem hajlandó a bérkövetelésekről tárgyalni. Székely Tamás szerint a Hankook ezzel megsérti a sztrájktörvényt, ezért fordultak a bírósághoz.

Megjegyezte:

a koreai nagykövetségtől és nemzetközi szakszervezetektől is segítséget kértek.

Mint megírtuk: a sztrájk hetedik napján, hétfő délután ugyan találkoztak a menedzsment és a sztrájkbizottság képviselői, ám a vezetőség a találkozón csupán arról próbálta meggyőzni az érdekvédőket, hogy hagyják abba a sztrájkot, a bérkérdés szóba sem került. A dolgozók azonban elszántak, és nem veszik fel a munkát addig, amíg nem születik megállapodás.

Bár a menedzsment jutalmat ígér a sztrájkot elutasítóknak, a munkabeszüntetéshez egyre többen csatlakoznak, egy-egy műszak 75 százaléka sztrájkol.

Őket a cég megbízásából biztonsági őrök vigyázzák – jellemezte a kialakult helyzetet Székely Tamás.

A sztrájk meghirdetésekor még 20 százalékos lefedettséggel bíró helyi szakszervezet taglétszáma eközben folyamatosan nő, már a dolgozók több, mint fele, mintegy 1700 ember belépett.

A gumigyárban régóta húzódik a bérezés körüli konfliktus: miután a szakszervezet és a cégvezetés hónapok óta nem tudott megállapodni az idei béremelésről, a Hankook február végén egyoldalúan felfüggesztette a tárgyalásokat.

A VDSZ minden dolgozó számára 18 százalékos alapbér-emelést, és többek között a bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést szeretne elérni.

A Hankook ebbe nem akar belemenni, viszont a március eleji kétórás figyelmeztető sztrájk után 13,6 százalékos átlagos bérfejlesztést fizetett ki a dolgozóknak, amelyből azonban nem mindenki részesült egyenlő mértékben.     

Forrás: Népszava