Kedden 14 órakor léptek sztrájkba a dunaújvárosi Hankook gyárának dolgozói, miután a szakszervezetnek hosszú idő után sem sikerült megegyeznie a céggel, azonban a munkáltató a tárgyalási folyamatot lezártnak tekintette március elején,  érdemi javaslata pedig nem volt. A Mérce cikke.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke korábban kifejtette, a tárgyalássorozat során a cég nem vette komolyan a szakszervezetet, nem viszonyult hozzá konstruktívan és nem volt hajlandó az esetleges változtatásokról konkrét módon tárgyalni.

A sztrájk jelenleg a hatodik napjánál tart, és úgy tűnik, hogy nem lankad a munkások elszántsága. A Mérce telefonos megkeresésére Székely Tamás megerősítette, hogy a sztrájk egyre erősödik, a dolgozók kitartanak követeléseik mellett, miközben folyamatosan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez a kollégák.

Az elszántságot a jelek szerint csak erősíti a Hankook egyoldalú elzárkózása a tárgyalások elől, amit a szakszervezet külön nyílt levélben is hangsúlyoz:

A levél szerint a cég sorozat jogsértéseket követ el a dolgozókkal szemben, amikor a Sztrájktörvényben foglaltakkal szemben nem hajlandó együttműködni a dolgozói érdekképviseletekkel. Vádolják a céget továbbá pszichés nyomásgyakorlással is, például a dolgozók hangosbemondón történő riogatása és zsarolása miatt. Ezeken felül kijelentik, hogy a Hankook törvényellenesen alkalmaz sztrájktörőket, akik nem is állnak a kft-vel szerződéses viszonyban.

A VDSZ elnöke telefonban megerősítette továbbá, hogy az általuk tapasztalt sorozatos jogsértések miatt a közeljövőben külön jogi eljárást is indítanak a Hankook Tire Magyarország Kft-vel szemben. Székely Tamás közölte, hogy ha a sztrájk követeléseit a cég teljesíti, természetesen elállnak a pertől.

 

 

Forrás: Mérce