Március 14-ére egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A szociális ágazat sztrájkját felfüggesztik – írja az infostart.hu.

Az érdekképviselet 12 pontban fogalmazta meg követeléseit, köztük az azonnali béremelést, az elvett öt szabadnap visszaadását, valamint azt, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke az InfoRádiónak összegezte a legkritikusabb pontokat:

  • álljon vissza az alapszabadság a 2018. december 31-i állapotába
  • a pótszabadság kerüljön összhangba a Munka törvénykönyve szabályaival
  • Kerüljön vissza a munkaközi szünet a munkaidőn belülre
  • érvényesüljön hatékonyan a szolgálati idő elismerése
  • legyen egységes juttatási rendszer a kormányzati igazgatásban

Boros Péterné elmondta továbbá: az értelmezhetetlen és következetlen bérrendszer rendezésére kidolgozták és előterjesztették javaslataikat; a kért változtatások mintegy 200 ezer embert érintenek.

A szakszervezet elnöke hozzátette:

a csütörtöki sztrájk során két szegmensben valósul meg a munkabeszüntetés: az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati tisztviselők körében.

Utóbbiak nem a közintézményekben, hanem a Parlament előtt fognak gyülekezni.

Az MKKSZ honlapjára szerdán felkerült közlemény szerint a szociális ágazatban meghirdetett sztrájkot felfüggesztik és nem tartják meg csütörtökön. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, az MKKSZ és az EMMI szerdai sztrájktárgyalásának emlékeztetője szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött megállapodásban foglaltak megvalósulásáig a sztrájkkészültséget a szociális ágazatban is fenntartják.

Az EMMI-vel folytatott sztrájktárgyalásról szóló közlemény

A tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy az EMMI megteremti a jogalapját annak, hogy a szociális ágazatban kollektív szerződés megkötésére sor kerülhessen. Határidő: 2019. április 30-ig az erről szóló javaslat a kormányzati döntéshozó fórum részére benyújtásra kerül.

A tárgyalófelek megállapodtak abban is, hogy folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy kidolgozásra kerüljön a szociális ágazatban dolgozókat érintő több éves bérfelzárkóztatási program. Határidő: 2019. június 30-ig az erről szóló javaslat a kormányzati döntéshozó fórum részére benyújtásra kerül.

Boros Péterné közölte, a sztrájk azt jelenti, hogy

a valóban halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni.

Azt, hogy pontosan hol lesz sztrájk, a szakszervezet nem közölte.

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bejelentette: csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta:

csütörtökön több száz tanár nem tartja meg az első két órát.

A három tankerületben, ahol engedélyezték a sztrájkot, több száz fő részvételére számítanak a visszajelzések alapján.

„Ugyanakkor látni kell, hogy ez a tankerületeknek csak a huszada - tette hozzá Szűcs Tamás.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a múlt hónapban bejelentett sztrájkkal kapcsolatban azt mondta: a kormány az elmúlt években közszolgálatban dolgozókat megbecsülő életpálya- és béremelési programokat indított. Az államtitkár szerint bizonyos szakszervezetek beszálltak az európai parlamenti választási kampányába.

Forrás: Infostart.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ