A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tankerületek megsértik az együttműködési kötelezettséget – írja a Népszava.

 A szakszervezethez érkezett információk alapján 60 tankerületből mindössze 4-ben született megállapodás a március 14-én rendezendő szolidaritási sztrájk körülményeiből

– olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdai nyílt levelében, amit a tankerületi központok igazgatóinak címeztek.

A PDSZ nem titkolja, a megállapodások elmaradásának egyik oka, hogy nem rendelkeznek elegendő kapacitással, függetlenített tisztségviselővel ahhoz, hogy ilyen rövid időn belül 100-nál több helyen egyszerre megjelenjen.

Mint arra a szakszervezet korábban már felhívta a figyelmet,

március 5-én összehangolt válasz érkezett az állami iskolafenntartótól, amelyben március 7-re hívták ugyanarra az időpontra szinte minden tankerületbe és szakképzési centrumba a PDSZ tisztségviselőit, hogy a sztrájk feltételeiről egyeztessenek.

A szakszervezet szerint ez már önmagában feltételezi az együttműködési kötelezettség megsértését.

Ami ez után következett, az még inkább elfogadhatatlan és zavaros számunkra

– írták, a következő kérdéseket intézve a tankerületi és centrumigazgatókhoz:

  • Miképpen lehetséges az, hogy az elvileg önálló munkáltatók az egyeztetésre ugyanazt az időpontit jelölik meg az egész országban?
  • Miért van az, hogy onnan is felkérést kaptak tárgyalásra, ahonnan előzőleg már pozitív válasz érkezett?
  • Miért lehetséges az, hogy csak ott születhettek aláírt megállapodások, ahová az elsők között sikerült eljutnia a PDSZ-nek?
  • Mi a magyarázata annak, hogy azok a tankerületi igazgatók, akik írásban vagy szóban március 7-én ígéretet tettek az aláírásra, a következő napokban vagy nem voltak elérhetők, vagy ha létrejött a találkozó, ígéretük ellenére mégsem írták alá a megállapodásokat?
A szakszervezet jelezte: a következő napokban mérlegelni fogják, hogy milyen jogorvoslati lehetőséggel élhetnek az üggyel kapcsolatban.

Forrás: Népszava