Ahogy azt a múlt héten megírtuk, március 6-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak Oroszlányban, a gépkocsi-kipufogókat gyártó, kínai tulajdonban lévő Wescast gyárban – írja a Mérce.

Akkor a 297, műszakban dolgozó munkásból mindössze hatan nem szüntették be a munkát, a többiek két órán át az üzem előtti területen sztrájkoltak. Úgy tűnt, van ok a bizakodásra, ugyanis a figyelmeztető sztrájk alatt a magyar és kínai vállalatvezetők is lementek a szakszervezeti sztrájkbizottsághoz, és újabb tárgyalásokra invitálták őket.

Ezek azonban nem vezettek eredményre, így a mai napon reggel 8 órakor teljesen leállt a gyárban a termelés, a dolgozók kivétel nélkül letették a munkát.

László Zoltán, a Vasas alelnöke a Mércének elmondta: a múlt heti bértárgyaláson mégsem jutottak közelebb egymásoz az álláspontok, a dolgozók ezért döntöttek a sztrájk mellett. Terveik szerint napról napra mindhárom műszak él a nyomásgyakorlás eszközével, és ha péntekig nem sikerül eredményt elérniük, akkor döntenek a jövő heti folytatásról.

A 200 forintos órabéremelésből (és az ennek megfelelő havi béremelésből) a szakszervezet már nem enged,

a munkáltató a múlt héten még csak 65 forintos béremelést akart adni, László Zoltán szerint pedig külön probléma, hogy ha a bértárgyaláson estére körvonalazódni kezdett valami megállapodásféle, azt reggelre a vezetőség megint visszafaragta.

László Zoltán jelezte, hogy a hangulat nagyon elszánt.

Arra a kérdésre, hogy próbált-e a munkáltató nyomást gyakorolni a dolgozókra (láttunk erre mostanában máshol példát) a Vasas alelnöke elmondta, hogy tudomásuk szerint tegnap este volt olyan, hogy személyesen egy-egy dolgozóval a vezetőség beszélgetést kezdeményezett – ám ez láthatóan nem törte meg az egységet, hiszen ma reggel mindenki letette a munkát.

A múlt héten, a figyelmeztető sztrájk idején állítólag a beszállítók meglehetősen nagy nyomást gyakoroltak a Wescastre, hogy elkerüljék a termelés komoly kimaradását – kérdés, hogy most, amikor már nem csupán egy kétórás leállásra, hanem

ennél jóval hosszabb szünetre készülnek a dolgozók, hogyan változik a vállalatvezetés hozzáállása a bértárgyaláshoz.

Forrás: Mérce