Miután a Pedagógusok Szakszervezete már „bérnyomásmérőt” is készített, hogy megmutassa, mennyi pénztől estek el a tanárok az elmúlt években és mekkora emelésre lenne szükség, a kormány most azt ígéri, akár 30 százalékkal is nőhet a tanárok bére – írja a napi.hu.

Február végén egy Bérnyomásmérőnek nevezett kalkulátort tett közzé a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azzal a céllal, hogy rámutasson, mennyivel többet is kereshettek volna a közoktatásban dolgozó szakemberek, ha a kormány a minimálbérhez rögzítené a fizetéseket egy 2015 óta változatlan mértékű vetítési alap helyett.

Vannak, akiknél ez az összeg több millió forintot is jelent.

A közszolgák munkaidőnövekedését eredményező idei munkaügyi változásokkal tetézve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig azt is jelezte, hogy figyelmeztető sztrájkkal csatlakoznak március 14-én a többi érdekképviselethez.

Egy felmérés szerint pedig hatalmas a pedagógusok hajlandósága a sztrájkra.

Ebben a helyzetben szivárogtatta ki a kormány a Magyar Nemzeten keresztül, hogy

akár harminc százalékkal is emelkedhet a tanárok bére, ha megvalósulnak az oktatási államtitkárság szándékai.

Az elképzelések szerint az életpályamodell fejlesztésével párhuzamosan jöhetne az emelés 2020-tól. Valamint újragondolják a pedagógus-életpályamodell egyes elemeit is.

A további bérrendezésre többek között azért van szükség, mert

2022-2023-ra komoly létszámgondok lehetnek az oktatásban, hiszen a tanárok jelentős hányada nyugdíjba megy.

A fiatal diplomásoknak tehát kedvet kell csinálni ahhoz, hogy a tanári pályát válasszák, és huzamosabb ideig ebben a munkakörben is maradjanak - írja a lap, amely idézi  Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkárának Karc FM-nek tett nyilatkozatát is: amelyben csak annyit erősített meg, hogy két számjegyű, attraktív béremelést szeretnének jövőre.

Bódis József arról is beszélt, hogy a bérrendezés és egy korszerűbb életpályamodell kialakítása mellett át kell tekinteni a tanárképzés rendszerét, professzionálisabbá kell tenni a pedagógus-továbbképzést, és nagyobb lehetőségeket kell biztosítani az oktatásirányításnak is.

Forrás: napi.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ