„Nem érzékeli kellő mértékben a sztrájk súlyosságát” a Hankook Székely Tamás, a Vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke szerint, aki azt közölte, a szombat délelőtti sztrájktárgyalások a cégvezetéssel semmiféle eredményt nem hoztak. Székely közlése szerint ugyan szeretne a szakszervezet is megegyezni, a cég azonban szerinte nem érzékeli, hogy a sztrájkhajlandóság Dunaújvárosban „nagyon nagy.” – írja a Mérce.

Azt is hozzátette, a szakszervezetnek hétfő éjféltől van lehetősége újabb sztrájkakció bejelentésére, ez annak függvénye, hogy a vasárnap 0:30-kor a Hankook-kal folytatódó tárgyalásoknak végül mi lesz az eredménye.

A Mércével a VDSZ vezetője azt is közölte, korábban a Hankook számukra érthetetlen módon, a szakszervezettel nem egyeztetve, egyoldalú bérfejlesztést jelentett be. Ezzel az a baj, hogy a Hankook a béremelés során különböző bérkategóriákat állított fel a „teljesítmény” arányában, de önkéntesen, és úgy oszt ki 10%-tól 22%-ig terjedő béremelést, hogy ezeket a kategóriákat eközben figyelembe veszi.

A VDSZ ezzel szemben teljes, átlátható béremelést szeretne az autógumi gyárban, amelyet kollektív szerződésben is rögzítenének.

A Hankooknál szerdán kora reggel már sor került egy figyelmeztető sztrájkra, mivel a követeléseket a cég elengendi látszott a füle mellett, ez után az akció után találta ki a vállalatvezetés, hogy saját, egyoldalú béremelési rendszert vezet be. Ezzel azonban – a Székely Tamás szerint növekvő sztrájkhajlandóság mellett – ma már senki sincsen megelégedve a dunaújvárosi gyárban.

Az eddigiek folyamán a Hankook álláspontja még az e hetinél is szigorúbban alakult. Nemcsak egyszerűen komolytalannak tartották a figyelmeztető sztrájk előtt a szakszervezet tárgyalóbizottságát, de ezenkívül befagyasztotta a bértárgyalásokat, valamint egyes értesülések szerint meg is fenyegette a dolgozókat a sztrájkkal kapcsolatban.

Székely szerint vasárnap reggelre el is dől, ez hosszabb sztrájkhoz vezet-e majd a Hankooknál, de elmondta, úgy érzi, más választásuk most már nem nagyon lesz a dolgozóknak.

Forrás: Mérce