A BKV-nál is beindult a bérharc. A cég ugyanis 5 százalékot emelne, a szakszervezetek szerint viszont ez nem elég. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint 15 százalékos lenne ideális, konszenzus hiányában pedig a sztrájk sem elképzelhetetlen. Naszályi Gábor szerint az a bérmegállapodásra való hivatkozás is téves, amelyre a vállalat hivatkozik.

Bő egy hete kiszivárgott, hogy a BKV 5 százalékos béremelést tervez ajánlani a szakszervezeteknek, csakhogy a cég egyik szakszervezete (Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének) ezt kevesli, és akár munkaügyi vitát is indítana. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) pedig 15 százalékos béremelést szeretne elérni az ágazatban dolgozók javára.

Az EKSZ elnöke volt az ATV Start című műsorának vendége, aki elmondta:

szeptemberben jelezték, hogy 15 százalékos béremelésre tartanak igényt: ennek csak egy része béremelés szerinte, a másik része lenne a bérrendezés.

Az 5% viszont egyikre sem elegendő – tette hozzá Naszályi Gábor. Bizonyos egyeztetések már voltak arról, hogy milyen területeken szükséges a bérrendezés, de hogy lesz-e megállapodás a tagok között, az „nyitott kérdés”.

Az 5 százalék is úgy hangzott el Naszályi szerint, hogy – elmondása szerint – korábban maga a vezérigazgató mondta azt, hogy ez alacsony.

Az elmúlt években – mondta el az EKSZ elnöke – a BKV folyamatosan átállt egy ún.: bértarifa-rendszerre, amelyben sávok határozzák meg azt, hogy ki, mennyit kereshet. A sávok viszont nagyok voltak, és sokan „lemaradtak ebből”. Ezt véglegesíteni kell, a bevezetésekor eredetileg úgy volt, hogy mindezt három év alatt teszi meg a vállalat. Ők ahhoz ragaszkodnak, hogy rendezzék a bértarifát, az 5% ugyanakkor „el is vinné ezt”.

Jelenleg karbantartóból van a legnagyobb hiány, Naszályi szerint ez nyílt titok, a fizetésük pedig nagyjából bruttó 250-400 ezer forint között kereshetnek, attól függően persze, hogy mennyi munkát vállalnak.

Mint ahogyan mérnökökből is hiány van. Majd arra is kitért, hogy a BKV idén 19 milliárd forinttal csökkentené a kiadásait (üzemeltetési költségek), de szerinte ez nem reális. Privát véleménye szerint ez csak kiszervezéssel vagy fejlesztések leállításával valósulhatna meg.

Naszályi azt is egyértelműsítette a saját részéről: a BKV-nál nem történt meg az a 2017-es, három évre szóló, 30%-os emelést magába foglaló bérmegállapodás, amire manapság hivatkoznak, amikor 5 százalékos emelésről esik szó.

Végül hozzátette: a sztrájk is „elképzelhető”, amennyiben nem tudják rendezni a helyzetet.

Forrás: ATV