Több ezer visszajelzés érkezett már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérésére, amellyel a tanárok sztrájkhajlandóságát szeretnék feltérképezni. Szűcs Tamás elnök lapunknak úgy nyilatkozott: az eddigi válaszadók mintegy 80 százaléka támogatja a munkabeszüntetést – írja a Népszava.

 A sztrájkhajlandóság a városi, nagyvárosi iskolákban a legmagasabb, az érintett tantestületek többségében meghaladja az 50 százalékot. Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 sztrájkolna. A PDSZ-elnök szerint jelentős azok aránya is, akik akár egy több napos sztrájkot is bevállalnának.

- Tapasztalataink szerint az aktivitás azon múlik, van-e az adott iskolában olyan vezéregyéniség, aki hiteles a többiek előtt és meg meri fogalmazni a gondokat, panaszokat – mondta Szűcs. Ugyanakkor – hangsúlyozta –

a PDSZ számára a sztrájk nem „számkérdés”, hanem elvi kérdés; mindenképp szeretnék megadni a lehetőséget a sztrájkra hajlandó tanároknak, bármennyien is vannak.
 A munkáltatókkal (tankerületekkel, szakképzési centrumokkal) a héten kezdhetik meg az egyeztetéseket.

A sztrájkhajlandóság felmérését viszont február végéig-március elejéig folytatják. A PDSZ megkezdte az egyeztetéseket a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) sztrájkbizottságához és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumán (SZEF) belül megalakult közszolgálati sztrájkbizottsághoz való csatlakozásról is.

 Szűcs Tamás szerint nagyobb a valószínűsége, hogy az előbbihez csatlakoznak, az MKKSZ és a PDSZ sztrájkkövetelései könnyebben „összefésülhetők”. Az MKKSZ által március 14-re szervezett országos közszolgálati sztrájkhoz szolidaritási sztrájkkal csatlakoznak majd. Mindemellett

a PDSZ által létrehozott sztrájkbizottság továbbra is ragaszkodik a sztrájktörvényben meghatározott egyeztetéshez a kormány által kijelölt képviselőkkel. A kormány erre hetek óta nem hajlandó, az egyértelmű törvénysértés ellenére sem.

Forrás: Népszava