Egy tavaly márciusi tüntetés után többeket azért büntettek meg, mert leléptek a járdáról az úttestre. A rendőrség szerint ezzel szabálysértést követtek el, és 30 ezer forintos büntetést szabott ki a diákokra, de most megszüntették az ellenük folyó eljárást, áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.

A jogvédő szervezet emlékeztet, hogy az utóbbi években

rutinszerűvé vált, hogy a bejelentett tüntetések végén a tömeg egy része nem vonul el, hanem új, szervező nélküli, vagyis spontán tüntetésbe kezd.

Ezek többnyire vonulások, és ilyenkor a tömeg sokszor nem fér el a járdán, ezért van aki az úttesten halad. Tavaly óta azonban a rendőrség bekeményített, és igazoltatni, majd büntetni kezdte a spontán tüntetőket. A TASZ szerint a rendőrség magatartása arra utal, hogy nem ismeri el  jogszerűnek a spontán tüntetéseket. A jogvédők szerint azonban a spontán tüntetésekre is vonatkozik a gyülekezési jog hatálya, és a rendőröknek ilyenkor is biztosítania kell a rendezvényt.

A konkrét márciusi esetben még az a rendőrségi érvelés sem állhatott meg, hogy a spontán tüntetők közúti veszélyhelyzetet idéztek volna elő, hiszen az utat, amire leléptek, rendőrsorfar zárta el az autóforgalom elől.

A bíróság azt is megállapította, hogy a rendőrök nem szólították fel a tüntetőket az úttest elhagyására, így tettük jogellenessége sem lehetett nyilvánvaló az adott pillanatban. Ezek alapján a bíróság a TASZ mindhárom diáktüntető ügyfelének ügyében megszüntette az eljárást

– áll a közleményben.

Forrás: Magyar Narancs