A Magyar Suzuki Zrt. nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi gyárban; a cég kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint a rendelésállomány alapján a már évek óta érvényben lévő 250 órás éves túlórakeretet sem használják ki – írja az Index.

Ruska Viktória ezt hétfőn arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy délután ellenzéki parlamenti képviselők demonstrációt szerveztek a cég esztergomi gyára előtt. Elmondta,

a termelés a gyárban stabil létszámú munkaerő-állománnyal zajlik, így biztosított a 140-nél is több országban a hazai és európai piacokról érkező megrendelések kiszolgálása.

Azt is elmondta, hogy az idei béremelésről az egyeztetések folyamatban vannak, csakúgy, mint a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló juttatási csomag egyéb elemeiről.

parlamenti ülésteremból kivonult ellenzéki pártok azért utaztak Esztergomba, hogy rávegyék a cég vezetőit, hogy ne alkalmazzák a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosításait, a 400 óra túlórát lehetővé tévő túlóratörvényt. Az ellenzék emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a Suzukinál fenyegetik a dolgozóikat, akadályozzák a szakszervezet létrejöttét.

A Kunigunda útjánál, a köztévé épületénél volt a szimbolikus gyülekező. Több ellenzéki képviselő be is ment az MTVA-székházba megkérdezni, hogy tudósítanak-e az ellenzéki akcióról.

Onnan indult meg több tucat autó zászlókkal délután fél négykor, jelentette tudósítónk. A képviselők majd fél ötkor terveznek sajtótájékoztatót Esztergomban. Szabó Tímea út közben kirakott a Facebookjára egy képet arról, hogy egy behajtani tilos táblával zárták le a gyár parkolóját.

A Suzuki egy hete azonnali hatállyal elbocsátotta az üzemből azt a dolgozót, aki csütörtökön elvállalta a gyár területén működő Vasas szakszervezet alapszervezetének vezetését, a cég álláspontja szerint a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum.

Forrás: Index