A minisztérium olyan helyzetbe hozta az Akadémia vezetését, amelyben csak rossz választás létezik – vélekedett az akadémiai kutatóhálózat egyik munkatársa. A Hallgatói Szakszervezet tagja szerint pedig egész pályás letámadás történik a tudomány szabadsága ellen – írja a Népszava.

 „Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!” – ezzel a felszólítással szerveztek tüntetést keddre az MTA épületéhez. A helyszínen körülbelül kétezer ember gyűlt össze, a demonstráció végén pedig a tüntetők élőlánccal vették körbe az épületet. Az eseményeket élőben követtük, a tüntetésről szóló tudósításunkat itt találja.

A tüntetésen Zászkaliczky Márton, az Irodalomtudományi Intézet munkatársa tudósítónknak hangsúlyozta: a demonstráció eredetileg nem a kormányzat irányába indult.

Ez egy szolidaritási akció, amellyel ki akartuk fejezni a támogatásunkat

– jelentette ki.

Felidézte: az a nagy kérdés, hogy az úgynevezett „Palkovics-tervet” elfogadja-e az Akadémia, vagy nemet mond, amivel persze nagyon sokat kockáztat. Szavai szerint ők abban támogatják az elnököt, hogy érvényesítse a decemberi közgyűlési határozatokat, amely három dolgot leszögezett:

  • az MTA intézethálózata az Akadémia része, nem lehet elválasztani,
  • a minisztérium adja vissza azt a pénzt, amit „önkényesen, bár törvényesen”, egy törvénymódosítással elvett az Akadémiától,
  • és bármiféle reformot csak egy átvilágítási folyamat után, konszenzusos módon lehet bevezetni.

Hangsúlyozta:

nem lehet egy intézményt pályázati pénzből, projektalapon működtetni, ezt a világon mindenhol tudják.

Zászkaliczky Márton, aki az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja, elmondta: úgy tűnik, a kormány – ahogy a CEU esetében is – „megpróbálta becsalni az Akadémiát a sűrű ingoványba”, és bármit mondott az elnökség, elugrott egy másik irányba, más kérdést vetett fel. Arra is kitért, hogy a szövetség januárban alakult meg, és már elkezdtek kidolgozni javaslatokat, valamint megnézték azokat a háttértanulmányokat, melyeket a minisztérium a rendelkezésükre bocsátott.

Kiderült, hogy az egész reformnak semmi köze a tudományhoz, az innovációval kapcsolatos

– mondta, hozzátéve: közben a médiában elindult egy akadémiaellenes kampány, ami nem most kezdődött.

Bármilyen döntés születik, egyik se jó, mert a minisztérium olyan helyzetbe hozta az Akadémia vezetését, hogy csak rossz választás lehet

– vélekedett.

Zászkaliczky Márton hozzátette:

vagy az autonómiánkat adjuk fel, vagy mindenkit.

A tüntetésen részt vett és nyilatkozott lapunknak a Hallgatói Szakszervezet egy tagja is. Szerinte egész pályás letámadás van az oktatás és a kutatás, általában a tudomány szabadsága ellen, ezt pedig ők minden fronton ellenzik.

Azt gondoljuk, hogy ez nehéz helyzet, és reméljük, hogy fognak tudni olyan döntést hozni, amire szükség van, hogy a munka, ami e falak között zajlik, továbbra is folyhasson – ezt már egy másik tüntető mondta tudósítónknak. Hozzátette: remélik, hogy össze tudnak majd fogni ennek érdekében.

Úgy látjuk, ez magától nem megy, és ezért vagyunk itt, hogy egy kicsit mögé álljunk azoknak, akik szeretnék ezt előre lendíteni

– fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy szerinte a tüntetés miatt változhat-e valami, azt mondta: az, hogy ennyi ember itt van, mindenképp magáért beszél.

„Erre mindenki odafigyel”

– jelentette ki.

Forrás: Népszava