Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-közösség kemény magja Újratervezés néven csoportot alapított, és a napokban nyilvánosságra hozta felhívását. A szervezet célja az orvosi kamara megújítása. Mint mondják, erős érdekképviseletre van szüksége az orvostársadalomnak is – olvasható a hirklikk.hu-n.

Kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik a kormányzati megbecsülés, ami biztosíthatná a betegbiztonságot garantáló gyógyítást, és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék betegeiket – emelik ki a közleményükben.

Az orvosi hivatás rangja leértékelődik, az orvostársadalom csak önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani, mindez ráadásul az intézményrendszer szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága mellett történik

– sorolják.

Kommünikéjükben azt is írják: „a változáshoz vissza kell szereznünk az orvosi hivatás társadalmi rangját és az egészségpolitikában a szakmai szempontok elsődlegességét." Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy orvosként nem éltünk megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeinkkel – ismerik továbbá el.

A csoport közvetlenül egy, az orvosokért dolgozó kamaráért jött létre

– árulta el Kincses Gyula, az új szerveződés tagja a Hírklikknek. A tisztességes gyógyítás feltételeiért bátran kiálló kamara nélkül ugyanis nem fog menni az érdekérvényesítés – tette hozzá. Erre az Audi dolgozóinak jó példáját hozta fel: „a német autógyár esete bizonyítja, hogy ahol összeállnak, ahol reális és konkrét célokat fogalmaznak meg, és ezekért kiállnak, ott működik az érdekérvényesítés” – mondta.

Kincses Gyula

Szükség van munkavállalói és szakmai szerveződésekre,  az sem igaz, hogy a szakszervezet vagy a kamara úgy ahogy van egy hülyeség, csak ehhez az egészségügyben dolgozóknak, vagyis „az orvostársadalomnak is a saját kezébe kell vennie a sorsát"

– mondja Kincses, elismerve persze, hogy az ő esetükben a munkabeszüntetés, mint nyomásgyakorlási eszköz értelemszerűen erősen korlátos.

Az átlátható, észszerű és teljesíthető szabályokhoz, valamint a szakmai minimumfeltételek biztosításához azonban egy erős, megújult orvosi érdekvédelmi szervezetre, az orvosok esetében  kamarára van szükség. Éppen ezért nem titkolt célja a csoportnak, hogy a következő hetekben minél több kamarai tagot győzzön meg arról, hogy vegyen részt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megújításában, jelöltként vagy küldöttként vállaljon szerepet a tavasszal esedékes tisztújításon.

Talán érzékelhettek ebből valamit az Éger István által vezetett

MOK-nál is, a minap ugyanis már elismerték, hogy a sorra jelentkező orvosi csoportok követelései jogosak, és hogy az általuk vázolt problémákra, különösen a kritikus munkaerőhiányra, „sürgősen megoldandó feladatként” kell tekinteni.

Közleményükből kiderül, hogy ma már a MOK vezetősége is a „megértő politikájának kudarcaként” tekint az egészségügy elmúlt egy évére, ezért újrafogalmazza követeléseit, és azonnal tárgyalni akar a kormánnyal.

Forrás: hirklikk.hu