Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint nem szerencsés azt állítani, hogy leállna az ország egy egységes munkabeszüntetés után, mert ilyen nem jöhet létre.

A nagyvállalatok részéről nem volt igény a túlóratörvényre - olvasható a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleményében. A VDSZ azután jutott erre a következtetésre, hogy több tucat,  a túlóratörvény alkalmazását kizáró megállapodást kötött az általuk képviselt ágazatokban, olyan neves cégekkel, mint a Michelin vagy a Continental.

A szakszervezet arról is beszámolt, hogy a képviselt területek többségében béremelkedés várható, de tovább tárgyalnak a a munkaadókkal a magasabb fizetésekért. Az is kiderült, hogy nem mindenhol gördülékeny az egyeztetés, ezért a sztrájk sem kizárt ezeken a helyeken. Az érdekvédelmi szövetség azt is sérelmezi, hogy a cafeteria-rendszer megváltoztatása miatt kevesebbet vihetnek haza a dolgozók.

Az Audi-sztrájk sikere vajon egyéb területekre is hatással lehet?

Az, hogy az Audinál ekkora sztrájk volt, egy nagyon fontos üzenet, hogy igenis érdemes szakszervezeti tagnak lenni. Ha a követelések mögé odaállnak a munkavállalók, akkor lehet eredményt elérni

- nyilatkozta Székely Tamás az ATV Reggeli Start című műsorában.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke hozzátette, az Audi-sztrájk egyfajta fáklyaláng volt. Nagyon sok helyen feszültség van a bértárgyalások során, véleménye szerint az audisok megmutatták, hogy érdemes küzdeni. De ehhez az kell, hogy erős legyen a szakszervezet.

„Vannak olyan helyi szakszervetek, ahol néhány tag van, így nem lehet eredményt elérni. Mindig azt mondom: be a szakszervezetbe! Különösen most, amikor feszültségek a különböző országos szintről letolódtak a helyi, vállalati szintre. A túlóratörvény azért csak papír a mai napig, mert a munkáltatók és munkavállalók meg tudtak egyezni, hogy nem alkalmazzák a törvényt” - mondta.

De vajon elég-e az Audi-sztrájk ereje ahhoz, hogy később az egész ország leálljon?

Kettéválasztanám az utca hangját és a tényeket. A sztrájk akkor lehetséges, ha munkavállalók is sztrájkolni akarnak. Mi meg tudjuk szervezni a munkabeszüntetést, meg is fogjuk, ahol kell. Úgy néz ki, ahol a munkáltató bérajánlata arcpirító, ott már alakulnak a sztrájkbizottságok, de ebből nem következik az, hogy országos sztrájk lesz és leáll az ország. Aki ezt mondja, az felelőtlenül mondja

- folytatta Székely.

Az elnök arra a kérdésre, hogy kik és hol tették ezeket a kijelentéseket, két tüntetést, a január 5-eit és a január 19-eit említette. Véleménye szerint felelőtlen kijelentéseket tett Kordás László (Magyar Szakszervezeti Szövetség) és Szűcs Tamás (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) is, amikor arról beszélt, hogy országos méretű lehet a munkabeszüntetés.

Székely Tamás hozzátette, nem tudja, hogy hol és mikor lesz sztrájk, de a VDSZ területein vannak olyan cégek, ahol feszültség tapasztalható a bértárgyalások során, ezeknek nem tudni, hogy milyen következményei lehetnek.

Forrás: ATV