Az egyhetes győri Audi-sztrájkkal nemzetközivé vált a szakszervezeti mozgalom - mondja Dávid Ferenc közgazdász. Szerinte a sztrájk egyik legfontosabb tanulsága, hogy az európai sztrájkkultúra elérkezett Győrbe, amiben nagy szerepet játszik az egyik legnagyobb német szakszervezet segítsége is – írja a portfolio.hu.

 Dávid Ferenc közgazdász az ATV-n beszélt arról, hogy kulturált körülmények között sikerült megállapodnia az Audinak és a szakszervezetnek, és mindenképpen sikernek tartja a történetben, hogy a sztrájk mellett folyamatosan tárgyaltak egymással a felek.

Az európai sztrájkkultúra elérkezett Győrbe

- fogalmaz. A közgazdász szerint ugyanis itt már nemcsak arról van szó, hogy maga a cég nemzetközi, hanem a szakszervezeti mozgalom is nemzetközivé vált. Szerinte a szakszervezet sikerében nagy szerepe volt annak, hogy sokat tanultak az egyik legnagyobb és leghatékonyabb német szakszervezettől, az IG Metalltól.

A német szakszervezet a hvg.hu-nak adott interjút, Wolfgang Lemb német szakszervezeti vezető válaszaiban kitér arra, hogy:

  • A győri szakszervezet követelései jogosak voltak, ha a teljesítményt és az Audi német és egyéb telephelyein alkalmazott béreket nézzük.
  • Az IG Metall végig szolidaritást vállalt a győri dolgozókkal, ahogyan az ingolstadti gyár üzemi tanácsa és szakszervezete is.
  • A cég már jelen van Győrben és Kecskeméten, de a BMW-gyár épülése miatt várhatóan Debrecenben is lesz dolguk.

Forrás: Portfolio