Ahogy arról ma délután beszámoltunk, az Audi Hungária Független Szakszervezet és a gyár vezetősége szerda délután, a csütörtökön megkezdett sztrájk hatodik napján megállapodott egymással a bérfejlesztés részleteiről. Ennek kapcsán a megállapodás értékeléséről, a dolgozók visszajelzéseiről, és más munkavállalók érdekérvényesítési küzdelmeiről kérdezte a Mérce az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökségi tagját, Szimacsek Tibort.

A szakszervezet és a vezetőség több napos tárgyalások után állapodott meg egymással, végül a legtöbb követelést, amit az AHFSZ megfogalmazott, sikerült az egyezségbe foglalni.

A megállapodás tartalma:

  • 18%, de minimum 75.000 alapbéremelés 15 hónapra
  • Béren kívüli juttatások: 400.000ft 2019-re és 2020-ra
  • Lojalitási bónusz: 5.év után 6000 forint, utána évente+1500ft
  • Jubileumi bónusz 10 év után: 100.000, 15 év után: 150.000, 20 év után: 200.000, 25 év után: egy havi bér+mozgóbér+1 nap szabadság, és havonta egy szabad hétvége
  • A munkavállaló rendelkezhet a gyermek(ek) után járó pótszabadság felhasználásáról

 Hogyan értékeli a szakszervezet a megállapodást és a közel egy hetes sztrájkot?

Erőltetett menet volt, de úgy gondolom, hogy megérte, mert mindenki számára példaértékű cselekedet volt, és egy olyan bérmegállapodás született, ami tükrözi azt, hogyan kéne a dolgozókat megbecsülni. Büszkék vagyunk a munkatársainkra, akik részt vettek a sztrájkban, és úgy gondolom, hogy az összetartás és erő, amit képviseltünk, felemelő volt.

Milyenek a visszajelzések a munkatársak részéről?

Nem sok időm volt átnézni a kommenteket, de az alapján, amit láttam, 99 százalékban pozitív kommenteket kaptunk. A megállapodás után, mikor végigmentünk a gyár területén, többen tapsoltak, megölelgettek minket az emberek, de mi minden egyes alkalommal elmondjuk nekik, hogy nélkülük ez nem sikerült volna, ők is kellettek, ezért legyenek büszkék.

Másoktól kaptak támogató, gratuláló üzeneteket?

Rengeteg gratuláló SMS-t kaptunk, és pont 10 perce tettem le egy telefont, egy teljesen ismeretlen magánszemély hívott Budapestről, és elmondta, hogy csak gratulálni tud ahhoz, amit csináltunk, és így tovább. Úgy érezte, közölnie kell ezt, mert ezért érdemes ezt csinálni.

Hallottak róla, hogy több északkelet-magyarországi gyárban is kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, és felmérik a dolgozók között a sztrájkhajlandóságot? Mit tud a tanácsolni a béremelésért küzdő munkavállalóknak?

Konkrétan még nem tudom, hogy ebben az esetben mi történt, de

azt tudom mondani és tanácsolni minden egyes, vállalatnál lévő szakszervezetnek, hogy fogjanak össze, tessék érvényesíteni az érdekeiket kulturált módon,

mert csak úgy megy, csak úgy tudnak hatékonyan fellépni.

Forrás: Mérce