A sztrájk hatodik napján, napok óta folyó tárgyalások után megállapodott egymással az Audi Hungária Független Szakszervezet és a gyár vezetése, a szakszervezetnek sikerült elérnie a célként kitűzött béremelést – írja a Mérce.

A megállapodás tartalma:

  • 18%, de minimum 75.000 alapbéremelés 15 hónapra
  • Béren kívüli juttatások: 400.000ft 2019-re és 2020-ra
  • Lojalitási bónusz: 5.év után 6000 forint, utána évente+1500ft
  • Jubileumi bónusz 10 év után: 100.000, 15 év után: 150.000, 20 év után: 200.000, 25 év után: egy havi bér+mozgóbér+1 nap szabadság, és havonta egy szabad hétvége
  • A munkavállaló rendelkezhet a gyermek(ek) után járó pótszabadság felhasználásáról

 A győri üzemben a dolgozók előző hét csütörtökön léptek sztrájkba, miután a tavaly szeptember óta húzódó bértárgyalások januárban sem végződtek megegyezéssel. Az AHFSZ január 14-én jelentette be, hogy sztrájkbizottságot alakít, négy nappal később 4 ezer fő részvételével két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, majd ezt követően döntöttek az egy hetes sztrájk mellett.

A szakszervezet magasabb béreket követelt, hiszen annak ellenére, hogy a győri üzemnek kimagasló a termelékenységi mutatója, mégis Belgiumban 3,6-szor, Szlovákiában átlagosan 28, Csehországban 25, Lengyelországban 39 százalékkal többet visz haza egy munkavállaló, aki valamelyik, a Volkswagen csoporthoz tartozó gyáregységben dolgozik.

A több, mint tízezer alkalmazottat foglalkoztató Audi Hungária dolgozóinak sztrájkja országhatárokon átívelő hatással is járt, hiszen a német cég ingolstadti központjában is le kellett állítani a termelést a Győrben készülő motorok hiánya miatt.

A cég többször is tett ajánlatot a béremelésre a sztrájk során, azokat azonban komolytalannak ítélte meg a szakszervezet, és ragaszkodott a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremeléshez.

A dolgozók a megállapodást követően ma este 8 órától újra felveszik a munkát. Az országos dolgozói elégedetlenség azonban úgy tűnik, folytatódhat, több északkelet-magyarországi cég dolgozói a mai napon kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek Hatvanban, Miskolcon és Jászfényszarun, ha pedig nem egyeznek meg, figyelmeztető sztrájkot is elrendelhetnek.

Forrás: Mérce