Az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) állítja, folyamatosan nő a munkabeszüntetés támogatottsága. A sztrájk a tervek szerint egy hétig tart, közben tárgyalnak a béremelésről a munkáltatóval – olvasható az infostart.hu-n.

A délelőtti, gyakorlatilag teljes létszámú sztrájk a délutáni műszakok esetében is megismétlődött. Síri csend van a gyártósorok mellett, minden megállt. Sztrájkolunk!

- írja csütörtök késő esti közleményében az AHFSZ, amit a Kisalföld.hu szemlézett.

Délután háromkor és négykor is megtartották a tájékoztató gyűléseiket a jármű- és motorgyári kollégáinknak; akárcsak a délelőtti részvételnél, ezeken is megkérdőjelezhetetlen volt, hogy a munkatársak mit gondolnak a kialakult helyzetről.

A sztrájkolók közlése szerint az éjszakai műszakban lévő kollégáknak is megtartották a tájékoztatásokat, azt kérve tőlük, hogy mindenki különösen készüljön fel a hideg időre.

Az éjszakások különleges performansszal jelentkeztek, mobiljukkal világítva jelezték, kitartanak.

Mint a sztrájkolók írják, a munkabeszüntetés kezdete óta

csak fokozódik a vállalaton kívüli szakszervezetek és más személyek által küldött támogatói nyilatkozatok és megnyilvánulások száma,

és

„több szakszervezet is konkrét anyagi felajánlást tett az AHFSZ-nek, hogy támogassa tagjai sztrájksegély-kifizetését”.

Az így felajánlott támogatás összege már elérte a 6 millió forintot, de az összeget csak „végszükség esetén” használják fel.
Az Audi-dolgozók sztrájkja csütörtök reggel kezdődött, a motor- és járműgyár működése a 4-5 ezer munkavállaló részvétele miatt teljesen leállt.

A kormány részéről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön úgy reagált a munkabeszüntetésre, hogy az a dolgozók és a munkáltató ügye, a kormány drukkol a munkavállalóknak, hogy minél magasabb bért sikerüljön maguknak kiharcolni, mert az jó a gazdaságnak. A kormány nem fog beavatkozni.

Forrás: infostart.hu