Sztrájkba léptek az Audi Hungária dolgozói, a munkavállalók 18 százalékos béremelést akarnak kiharcolni 2019-re. Ezt a vállalat túlzó követelésnek tartja, a szakszervezet szerint csak azt akarják elérni, hogy a győri fizetések ne legyenek ennyire lemaradva a Volkswagen-csoport más, közép-európai gyárainak béreitől. A sztrájk első óráiban a munkavállalók nem kaptak új ajánlatot az Audi vezetésétől – értesült a HVG.

Rendben elkezdődött az egyhetes sztrájk az Audi Hungáriánál, a cég teljes telephelyén megállt a munka

 – közölte a hvg.hu-val Szimacsek Tibor, a munkabeszüntetést szervező Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnökségi tagja. „Semmiféle probléma, rendbontás nem történt” – mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint az audis dolgozók nagyon fegyelmezettek.

Az első tájékoztatót délelőtt 10-kor tartják, akkor lesz pontosabb információ arról, hogy a műszakból hányan vesznek részt a munkabeszüntetésben.

A január 18-ai kétórás, figyelmeztető sztrájkban gyakorlatilag az összes, műszakban lévő dolgozó (az Audi 13 ezer alkalmazottja közül körülbelül 4 ezer) részt vett,

a szakszervezeti vezető most is ugyanerre számít. Szimacsek Tibor szerint a dolgozók hozzáállását a sztrájkhoz jól jellemzi, hogy akadt olyan ember, akit az éjszakás műszak után úgy kellett hazaküldeni pihenni, mert maradni akart támogatni a munkabeszüntetésben részt vevő, délelőttös műszakba beosztott kollégáit.

A szakszervezet egy nappal korábban, január 23-án hirdette meg az egyhetes munkabeszüntetést, mivel lejárt az egyeztetési időszak, és nem sikerült megegyezniük a céggel a 2019-es béremelés mértékéről. A sztrájk bejelentése után, illetve a sztrájk elkezdésekor (reggel 8-ig bezárólag) a szakszervezet nem kapott új ajánlatot a vállalat vezetésétől – közölte Szimacsek Tibor.

A szakszervezet és a cég ugyan folyamatosan tárgyaltak, de az álláspontok nagyon messze vannak egymástól

 – mondta a hvg.hu-nak a sztrájk bejelentése után Szimacsek. Valójában igazi tárgyalás, alkudozás nem volt, a szakszervezet követeléseire az Audi azt reagálta, hogy azok nem elfogadhatók. Ha az egyhetes sztrájk nem jár eredménnyel, akkor folytatni fogják, mert „más lehetőségük nincsen”.

Az egyhetes munkabeszüntetés már komoly fizetéskiesést jelenthet a dolgozóknak, ezért a szakszervezet minden olyan tagja, akinek a sztrájkban eltöltött ideje meghaladja a 24 órát, sztrájksegélyt igényelhet majd az AHFSZ-nél. Ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy a tagok céljainak „elérése érdekében közös áldozatot” kell hozniuk, „hiszen a későbbiekben az többszörösen térül meg”.

Az Audinak 13 ezer dolgozója van, az AHFSZ közülük 8700-at képvisel.
A dolgozók 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos emelést akarnak elérni,

a mozgóbér 4 százalékának beépítését az alapbérbe, a 620 ezer forintos cafetéria-keret 787 ezer forintra való felemelését, továbbá azt, hogy minden munkavállaló legalább egy teljes szabad hétvégét kapjon havonta, és maguk rendelkezhessenek az életkor és a gyerekek után járó szabadságnapokkal. Az Audi szerint a szakszervezet túl sokat kér, a cég 10+10 százalék béremelést ajánlott 2019-re és 2020-ra. A munkavállalók szerint a követeléseik nem túlzók, teljesítésük csak az Audi Hungária Zrt. háromnapi árbevételét vinné el, ráadásul az anyacég Volkswagen szlovák, cseh és lengyel gyáraiban is átlagosan 25-39 százalékkal jobban keresnek a dolgozók, a belga Audinál fizetett átlagbér pedig 3,6-szorosa a győrinek. Ráadásul az AHFSZ „Tisztes megélhetés” kérdőívében a dolgozók azt jelezték, hogy a jelenlegi nettó bérükhöz képest 40 százalékos emelés mellett éreznék „a tisztes megélhetés tekintetében megbecsülve magukat” – a szakszervezet szerint a 18 százalékos követelés ennek fényében nem sok, és szó sincs arról, hogy a németországi fizetéseket akarnák elérni, csak a közép-európai volkswagenes fizetésektől való lemaradást szeretnék csökkenteni.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!