Több kilométeres torlódást okozott az a kormányellenes tiltakozó akció, amit a baranyai megyeszékhelyen tartottak hétfőn reggel. A szervezők huszonöt autóval zárták le az utat. Pécs két "végpontján", a 6-os főút főváros felé, illetve Szigetvár irányába induló kivezető szakaszán hétfőn hajnali 5 órától délelőtt 10-ig kormányellenes tüntetők félpályás útlezárása lassította a forgalmat – olvasható a Népszavában.

  A szigetvári oldalon faggattuk a várakozókat, mivel itt számíthattunk nagyobb feszültségre: a mindössze kétszer egysávos 6-os út mellett semmilyen menekülő út nem segíti az autósok dolgát. Reggel fél 7-ig nem volt nagyobb fennakadás, az autósoknak nem kellett 4-6 percnél tovább várniuk. Aztán jött a reggeli csúcs, s a Pécsről távozók állni kényszerülő sora 800-1000 méteresre nyúlt, a Szigetvár felől érkezőké pedig 2-4 kilométeresre. Utóbbi irányból a rendőrök alkalmanként 80-100 autót engedtek el, így volt, aki az ötödik leállás után jutott túl a félpályás lezáráson.

„Jobb, ha eltakarodik ez a tolvaj kormány!"

– Elkéstünk! – kiabálta 9 után hat perccel a vagyonőrként dolgozó Tótfalusi Sándor, aki Nagydobszáról csontritkulás mérésre vitte nyugdíjas feleségét Pécsre.

– Nyolc óra negyvenre volt időpontunk, lehet, hogy szóba se állnak már velünk, és jöhetünk újra! Eddig ötven percet vártunk! Nem megoldás, hogy így akarják meggyőzni az embereket! Nyerjék meg a választást, és akkor az lesz majd, amit ők akarnak! Az a bajuk, hogy lopnak a fideszesek? Ugyan! Minden kormány svindlizik, de ezek legalább munkához juttatnak mindenkit, aki ma akar, az dolgozik.

A mögöttük álló autóban négy huszonéves, szabadszentkirályi férfi ült:

– Munkát megyünk keresni Pécsre – mondta a sofőr.

– Errefelé továbbra sincs rendes munka. Igazuk van a tüntetőknek, ez a tolvaj kormány jobb, ha eltakarodik. De azért jobb lenne, ha nem így tüntetnének. Most minket b..tatnak, pedig nem minket kéne, hanem azokat, akik a bajokat csinálták! Ők persze, fentről sz..nak az egészre, mert helikopterrel mennek, meg különgéppel. A két beszélgetés azt erősítette, amit egy 22 éves, a kormánnyal szimpatizáló férfi állított:

– Megosztó lesz ez a tüntetés – mondta a Szigetvár melletti Hobolról származó Szigecsán Márk.

A fideszesek nyilván utálják a tüntetőket, az ellenzékiek meg kedvelik. A semlegesek meg attól függően viselik el, hogy mennyi idejük van és milyen a habitusuk.  

„Ilyen a világ..."

Egy huszonéves nővérpár Tapolcáról Pécsre tartott, s ők bár az ellenzékkel szimpatizálnak, bevallották, hogy nagyon idegesek a demonstráció miatt:

– Mentősvizsgám lenne Pécsen, és már biztos, hogy elkések – sóhajtott az autót vezető lány. Mögöttük egy férfi a fiát vitte Marcaliból Pécsre; a fiú is vizsgára igyekezett, ezért mindketten türelmetlenül pillantgattak az órájukra. Mérgesek voltak, ugyanakkor nem tagadták, hogy egyetértenek a tüntetők céljaival, vagyis a túlóratörvény eltörlésével. A kereskedelemben dolgozó, Szentlőrincről Pécsre ingázó Rátz Erzsébet is megértően beszélt a tüntetőkről:

– Nyilván most sokan dühösek, de valamit akkor is tenni kell, hogy a kormány végre meghallja az emberek hangját. Egy Szigetváron dolgozó bodai doktornő, aki a gyerekét vitte egy pécsi bölcsibe hasonlóan érvelt:

– Nekem rosszul jött ez a tüntetés, de akkor se bánom: változás kell! Volt ugyanakkor, akit nem idegesített a várakozás. A fúrómesterként dolgozó, 27 esztendős Máté Zoltánt azt ismételgette, ez ellen a hazug és korrupt kormány ellen mindent be kell vetni.

– A Fidesznek nagyon sok jó húzása van, a gazdaság állapota jobb, mint 2010-ben – mondta egy 52 éves, autójával munkába igyekvő buszsofőr.

– Ám a Fidesz mindent erőből csinál, nem kíváncsi senki véleményére, még a saját tagságának hangjára se. Öt ember eldönt minden, és kész. Ezért igenis szükség van ezekre a tüntetésekre, hátha visszavesznek egy kicsit. Dávid Zoltán 42 éves víz- és fűtésszerelő nem titkolta, hogy a Fideszre szavazott. Biztos volt abban, hogy a tüntető maguk ellen hangolják a közvéleményt. Még hozzátette:

Mondják, hogy lop a Fidesz. És? A korábbi kormányok nem loptak? Ilyen a világ.   

„Minden eszközt be kell vetni"

Az útlezárást egyébként félszáz tüntető okozta 25, a padkára parkoló autóval. Az egyik autó mellett három, hatvanas férfi beszélgetett. Vezéregyéniségük Gyulaként mutatkozott be. A napokban ment nyugdíjba az építőiparból. A három férfi úgy tapasztalta, hogy a mellettük elhaladó autók utasainak többsége szimpatizál a tüntetőkkel, merthogy többen integetnek vagy dudálnak, mint amennyien káromkodnak. Megjegyeztem neki, hogy tíz autósból kilenc nem is tudta előre, hogy lesz ez a lezárás.

- Mert a közszolgálati tévé és az Orbán kezében lévő sajtó nem írt róla – vágta rá Gyula.

– Azok nem beszélnek arról, hogy mekkora az elégedetlenség az országban, ők csak nyomják a migránsos butításukat. Az elmúlt hetek tüntetéseit is szinte letagadták. Azt írták, hogy pár tucat tüntető volt, mikor ezrek mentek ki az utcákra. Mi nem vagyunk párttagok, nem vagyunk szakszervezetisek, a saját pénzünkön tüntetünk, mi nem kapunk a felvonulásra állami támogatást, mint a CÖF-nek mondott kormányhadsereg. A férfi elkezdte sorolni az ellenzéki és független sajtó által számtalanszor megírt korrupciógyanús, kormányhoz köthető ügyeket: a Tiborcz-féle cég közvilágítás-korszerűsítéseit, az állami pénzekből kinövő Mészáros-birodalmat. Megszakítottam:

– Ha igazuk is van, nem tartanak attól, hogy a forgalomlassítás sok megnyerhető embert maguk ellen haragít?

– Nem – rázta a fejét.

Minden eszközt be kell vetni, hogy megértessük az emberekkel, ellopják, meghülyítik, tönkreteszik az országot.

Forrás: Népszava