Több szakszervezeti szövetség 200 ezer közalkalmazott érdekében tartana munkabeszüntetést, rendvédelmi dolgozók is csatlakoztak hozzájuk – írja a Népszava.

 Országos sztrájkra készül nyolc szakszervezet, Összefogás néven megalapított szövetségük csütörtökön ismerteti majd az összehangolt munkabeszüntetés várható fázisait, és a közalkalmazottak 3X12 pontos követeléslistáját. 

Az országos munkabeszüntetést terveik szerint közel 200 ezer munkavállaló érdekében tartanák meg.

A sztrájkbejelentéshez többek között a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKSZ), a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is csatlakozott, de részt vesz az akcióban a rendőröket is képviselő Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) is.

Közben kedden délelőtt megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság , amelynek létrehozója a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) 13 tagszervezete, köztük a fenti szervezetek is.

A konföderáció elnöke, Földiák András lapunknak úgy nyilatkozott,

egy héten belül rögzítik sztrájkköveteléseiket, amelyek alapja az országos sztrájkelőkészítő bizottság által megfogalmazott és a miniszterelnöknek megküldött négypontos elvárás-lista lesz. 

Földiák ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a közszolgálatban dolgozó egészségügyi alkalmazottak egy része ma is heti 72 órát dolgozik, máshol 60 órát teljesítenek, így nekik a rabszolgatörvény visszavonása nem lesz az első számú követelés. A konföderáció tagszervezetei pedig a közös ágazati sztrájkbizottsághoz történt csatlakozás mellett beléphetnek a formálódó központi sztrájkbizottságba is – jelentette ki a SZEF vezetője.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagszervezetei úgy döntöttek, hogy egyénileg csatlakoznak ehhez a központi sztrájkbizottsághoz, ha majd egyetértenek annak követeléseivel, a sztrájkelőkészítő és demonstrációs bizottságban pedig a konföderáció vezetése változatlanul vegyen részt.  

Az ügy előzménye, hogy a közszféra szakszervezetei korábban hiába próbáltak tárgyalni követeléseikről a kormánnyal, Varga Mihály pénzügyminiszter az Orbán-kabinet nevében visszautasította a megbeszélést sürgetőt három szakszervezeti konföderációt, mondván, az érdekvédők javaslataikat vigyék csak a meglévő egyeztető fórumok elé, és próbáljanak megállapodni a munkaadókkal. 

Forrás: Népszava