Az elmúlt napokban folyamatosan alakult a kormány és a december végén botrányos körülmények között megszavazott rabszolgatörvény elleni tiltakozások programja. A pecsistop.hu összeszedte, mit kell tudni a szombati és a hétfőn kezdődő megmozdulásokról.

 Szombat – Álljon le az ország!

Január 19-én 15 órakor egy időben tüntet Magyarország több városa és a külhoni magyarság a rabszolgatörvények, a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottsága ellen, a méltányos munkafeltételekért és bérekért.

A szervezők arra kérnek minden magáért, családjáért és Magyarországért felelősséget érző polgárt, hogy csatlakozzon a megyeszékhelyeken - így Pécsett is - és a többi városban szerveződő demonstrációkhoz, vagy akár szervezze meg azt saját településén.

A pécsi tüntetés

A gyülekező 14:40-től lesz a Barbakánnál (még világos lesz – a szerk.), a menet 15 órakor indul, az útvonal az Aradi-Majorossy-Király utca-Széchenyi tér lesz. A tiltakozók nagygyűlést tartanak a Széchenyi téren és megbeszélik a további lépéseket.

Mit tehetsz még?

A megmozdulást jegyző BMSZA (Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége) azt kéri: szervezzetek röpgyűléseket, szórólap-osztásokat, utcai akciókat, útlezárásokat. Valamint azt: használjátok a tiltakozás, figyelemfelhívás minden lehetséges legális formáját már január 19-e előtt, hogy mindenki tudjon a sztrájkköveteléseinkről, a készülő tüntetésekről. Továbbá azt: lépj be a szakszervezetbe, ha pedig a munkahelyeden nincs, most segítenek létrehozni.

Ha kérdésed van, keresd a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegységét vagy tagszervezeteit, például:

Vasas Szakszervezeti Szövetség, 7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 14. Mobil: +36-70-4555-692

PDSZ Iparosház 7623 Pécs, Rákóczi út 24. 1. emelet szerdánként 16:00 - 18:00 72/227-018, , +36-70-445-3395, +36-30-590-5039

Útlezárások lesznek január 21-e hétfőtől

A részleteket a szervező BMSZA egy Facebook-eseményben foglalta össze.

„A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége 2019. január 21-től két helyszínen: a Budai vámnál a Búzavirág utca és az Álmos utca közötti jobb sávon és Szentlőrinc felől Pécs irányában a cserkúti elágazó mellett félpályás útlezárással egybekötött figyelemfelhívó demonstrációt szervez tiltakozásul a munkavállalókat nyomorító jogszabályok ellen 2019. január 31-ig az összes munkanapon” - írja a pécsi-baranyai szövetség.
Az útlezárással, ahogyan azt szakszervezeti vezetők már év végén bejelentették, a rabszolgatörvény, vagy már inkább rabszolgatörvények, a végeláthatatlan túlmunka ellen tiltakoznak.

Hol, mikor tudsz csatlakozni?

Gyülekező a Búzavirág utcában lesz 4:50-kor, illetve a cserkúti buszmegálló után 4:45 - kor.

A félpályás útlezárás január 21-25-e kötött reggel 5 óra és délelőtt 10 óra között tart, január 27. és január 31. között reggel 5 óra és 16 óra között lesz.

Ha csatlakoznál, keresd telefonon a szervezőket a gyakorlati információkért: Benke Norbertet a +36-70-4555-692-es és Sólyomné Baranyai Elzát a +36-30-590-5039-es mobilszámon.

Hasznos linkek

A PDSZ online belépési felülete:

http://www.pdsz.hu/belepesi_nyilatkozat

Itt válhatsz az aktivistaközösség tagjává:

https://goo.gl/Tdd2KK

Itt tudsz meg többet a tiltakozásról és tölthetsz ki egy kérdőívet (mert ez is fontos ám!):

https://www.facebook.com/altalanossztrajk/

A PDSZ Facebook-oldala folyamatosan frissülő információkkal:

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/

A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegységének tagjai:

Független Demokratikus Szakszervezet

Hauni Hungária Kft. Vasas Alapszervezet

Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Pécsi Alapszervezete

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Pécsi Szervezete

Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Baranya Megyei Szervezete

Vasas Szakszervezet Dél-Dunántúli Regionális Képviselete)

Forrás: pecsistop.hu