A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren folytatódott a rabszolgatörvény elleni, lassan egy hónapos tiltakozássorozat. 13 órától a szakszervezetek, illetve az MSZP, az LMP és a Momentum helyi képviselői félpályán lezárták a Miskolc felé vezető utat, aminek következtében mindkét irányba több kilométeres sorok alakultak ki – írja a Mérce.

A lezáráson részt vett Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is, aki élő Facebook-bejelentkezésében beszámolt arról, hogy a hosszú dugó ellenére nagyon sok autós szolidaritásáról biztosította a demonstrálókat. A szocialista politikus – aki a december 17-i bánrévei útlezárás miatt már rendőrségi idézést is kapott – arról is beszélt, hogy a kormányzat megpróbálja megosztani és egymás ellen fordítani az országszerte nagy számban tiltakozókat:

nem az utcán vívjuk a legnagyobb harcot, nem az utcán akarja a hatalom a legnagyobb harcot folytatni. Sunyi és aljas módszereket alkalmaz, megpróbál éket verni a tüntetők közé, megpróbálja megosztani a szakszervezeteket, ott vannak mindenhol a talpnyalói, a seggnyalói. Vigyázzunk egymásra, zárjunk össze! […] A hatalom megpróbál éket verni közénk, ne engedjük! Zárjunk össze!

Komjáthi arra is emlékeztetett, hogy december 19-re a szakszervezetek országos tüntetés- és akciósorozatot hirdettek a rabszolgatörvény ellen. Ezzel kapcsolatban Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, országszerte megmozdulnak a megyeszékhelyek és városok lakói, a tüntetések mellett pedig útlezárásokra és más akciókra is lehet számítani.

Még kedden írtunk arról, hogy

már 19 város csatlakozott tüntetéssel a december 19-i országos akciósorozathoz (ezt a listát itt találjátok), de azóta máshol is elkezdtek demonstrációt szervezni erre a napra. Lesz tüntetés például Sopronban is, és Kordás közlése szerint külföldi városokban szintén.

A december 5-i nagy tüntetés és a 19-i országos megmozdulások között sem csendesedett persze el az ország. Kedden Kaposváron volt újabb demonstráció, de Brüsszelben is tiltakozott a magyar ellenzék, az akción részt vett Judith Sargentini zöldpárti holland EP-képviselői is, a magyar jogállam helyzetét feltérképező jelentés szerzője. Szombaton Békéscsabán lesz ellenzéki tüntetés ismert ellenzéki politikusok részvételével, Cegléden pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tart „Évnyitó hálaadó tüntetést”.

Forrás: Mérce


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ