Noha a sztrájkköveteléseiket benyújtó szakszervezeti vezetők jelenleg Orbán Viktor válaszára várnak – aki csütörtökön tőle szokatlan módon sajtótájékoztatót fog tartani –, és a rabszolgatörvény elleni tüntetéssorozat most látszólag lélegzetvételnyi szünetet tart, teljesen azért még nagytüntetést követően sem fulladt ki a tiltakozási hullám: kedden Kaposváron tüntetett az ellenzék (egy időben a Judith Sargentinit is felvonultató brüsszeli demonstrációval, amelyről itt olvasható részletes beszámolónk). A Mérce cikke.

A somogyi megyeszékhelyen helyszíni információink szerint körülbelül 350 fő vett részt a demonstráción– amely szám bár alacsonynak hangzik, a hely viszonyok között kifejezetten jelentősnek mondható. A délután 16:30-kor kezdődő vonulásos megmozdulást a helyi ellenzéki pártok – azaz a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Momentum – közösen szervezték.

A helyi ellenzéki egység nevében szólalt fel Pintér Attila MSZP-s képviselő, aki arra hívta fel a jelenvélők figyelmét, hogy a kaposvári ellenzék ilyen szoros együttműködése nem példa nélküli: arra emlékeztetett hogy 2016-ban is megvalósult az összefogás, amikor a DK-tól a Jobbikig az össze helyi ellenzéki erő aláírta azt a nyílt levelet, amellyel egy Csányi Sándor érdekeltségbe tartozó cég projektje, egy bizonyos gumihulladék-hasznosító építése ellen léptek fel közös erővel. 

A felszólalók között  ott voltak helyi szakszervezeti vezetők is: Utasi Tamás, a közalkalmazotti szakszervezet helyi vezetője, aki bérproblémákról, a fiatalok elvándorlásáról és a munkaerőhiányról beszélt, de felszólalt Hornyák József, a Vasas Szakszervezetek helyi képviselője is.

De beszédet mondott rajtuk kívül az a Bogdán Erik is, aki a legutóbbi kaposvári tüntetés után mondott fel munkahely, a Kaposvármost.hu helyi portálnál, és akinek történetéről a Mércén is írtunk.

A Mércének nyilatkozó LMP-s önkormányzati képviselőtől úgy tudjuk, a következő kaposvári megmozdulás az országosan meghirdetett rabszolgatörvény-ellenes tiltakozó akció keretében, január 19-én várható.

Forrás: Mérce