Noha a sztrájkköveteléseiket benyújtó szakszervezeti vezetők jelenleg Orbán Viktor válaszára várnak – aki csütörtökön tőle szokatlan módon sajtótájékoztatót fog tartani –, és a rabszolgatörvény elleni tüntetéssorozat most látszólag lélegzetvételnyi szünetet tart, teljesen azért még nagytüntetést követően sem fulladt ki a tiltakozási hullám: kedden Kaposváron tüntetett az ellenzék (egy időben a Judith Sargentinit is felvonultató brüsszeli demonstrációval, amelyről itt olvasható részletes beszámolónk). A Mérce cikke.

A somogyi megyeszékhelyen helyszíni információink szerint körülbelül 350 fő vett részt a demonstráción– amely szám bár alacsonynak hangzik, a hely viszonyok között kifejezetten jelentősnek mondható. A délután 16:30-kor kezdődő vonulásos megmozdulást a helyi ellenzéki pártok – azaz a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Momentum – közösen szervezték.

A helyi ellenzéki egység nevében szólalt fel Pintér Attila MSZP-s képviselő, aki arra hívta fel a jelenvélők figyelmét, hogy a kaposvári ellenzék ilyen szoros együttműködése nem példa nélküli: arra emlékeztetett hogy 2016-ban is megvalósult az összefogás, amikor a DK-tól a Jobbikig az össze helyi ellenzéki erő aláírta azt a nyílt levelet, amellyel egy Csányi Sándor érdekeltségbe tartozó cég projektje, egy bizonyos gumihulladék-hasznosító építése ellen léptek fel közös erővel. 

A felszólalók között  ott voltak helyi szakszervezeti vezetők is: Utasi Tamás, a közalkalmazotti szakszervezet helyi vezetője, aki bérproblémákról, a fiatalok elvándorlásáról és a munkaerőhiányról beszélt, de felszólalt Hornyák József, a Vasas Szakszervezetek helyi képviselője is.

De beszédet mondott rajtuk kívül az a Bogdán Erik is, aki a legutóbbi kaposvári tüntetés után mondott fel munkahely, a Kaposvármost.hu helyi portálnál, és akinek történetéről a Mércén is írtunk.

A Mércének nyilatkozó LMP-s önkormányzati képviselőtől úgy tudjuk, a következő kaposvári megmozdulás az országosan meghirdetett rabszolgatörvény-ellenes tiltakozó akció keretében, január 19-én várható.

Forrás: Mérce

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ